Hírek, aktuális / A csapadékvíz-elvezető árkok tisztántartása

2020-05-22 10:20:13
A csapadékvíz-elvezető árkok tisztántartása mindannyiunk érdeke

Az elmúlt évek során megváltozott időjárási körülmények egyre inkább ráirányítják a figyelmet a megelőzés és az öngondoskodás fontosságára. A korábbi évtizedekre nem jellemző heves esőzések egyre gyakrabban okoznak villámárvizeket, illetve a településeken végigzúduló csapadékáradatot. A korábbi években több alkalommal is előfordult, hogy néhány óra alatt akár egy havi átlagos csapadékmennyiség is lezúdult, melyet képtelenek voltak elvezetni az érintett települések belterületi csapadékvíz elvezető rendszerei.

A heves esőzések által okozott károk elkerülhetők vagy jelentősen mérsékelhetők, ha a vízelvezető rendszereket folyamatosan karbantartjuk. Különösen fontos ez hirtelen kialakuló nagy mennyiségű csapadékkal járó záporok, zivatarok esetén. 

A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása - az ingatlan előtti szakaszra terjedően - az ingatlan tényleges használójának kötelessége. Jáműbehajtók átereszeinek építése, karbantartása és tisztántartása minden esetben ugyancsak az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

A csapadékvíz-elvezető árokba szennyezett (kommunális szennyvizet, olajos, vegyszeres stb.) vizet, állattartás hulladékait tartalmazó - akár előkezelt, akár tisztított - vizet bevezetni, eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, iszapot, papírt, törmeléket, tűz- és robbanásveszélyes anyagot stb.) szórni, beleönteni, beleseperni vagy bevezetni szigorúan tilos! Az összegyűjtött kerti hulladékokat, ágakat, egyéb szemetet se a vízelvezető árokba helyezzük el, hanem ezeket újrahasznosítási lehetőségeinek megfelelően kezeljük. Nem elegendő azonban az árkok rendszeres kaszálása, hanem szükséges a kaszálék és hordalék folyamatos eltávolítása, valamint az átereszek tisztítása is, ami szintén az ingatlan tulajdonosának feladata. Kerüljük el azonban a burkolatlan, a növényzettel borított árok gyom irtószerrel történő növényzetmentesítését, mivel heves esőzések jelentős mennyiségű iszaphordalékot hordhatnak ki az árkokból, feliszapolódásokat okozva a rendszer alsóbb elemeinél.

A karbantartatlan árok - annak feliszapolódása miatt - keresztmetszete lecsökken, így képtelen eleget tenni rendeltetésének. Ilyen esetekben szükségessé válik az árok eredeti keresztmetszetének ismételt kialakítása, ami már csak a település vezetése által koordináltan történhet megfelelő módon.

Számos alkalommal a megye több településén okoztak elöntést a zivatarok, mert a vízelvezető árkokat a hosszú száraz időszakban eltömték az előbb említett anyagok, akadályozva ezzel a víz lefolyását. Veszélyforrás lehet az árokrendszerben a víz útjába kerülő bármilyen akadály, ami meggátolja a víz elfolyását, vagy felduzzasztja azt. Ilyen esetekben a környező kertekben vagy akár lakóházakban is kárt tehet a víz.

Az ellenőrzést végzők általános tapasztalatai szerint az alábbi problémák a leggyakoribbak:
  •     az elvezetők és az átereszek feliszapolódnak;
  •     hiányos vagy tönkremegy a külterületi vízelvezető hálózat;
  •     az átereszek beszakadnak vagy feltöltődnek;
  •     egyes utcákból hiányoznak a csatornák és az elvezetők;
  •     a partoldalak növényzete elburjánzik.
Kiemelten kérjük a megye lakosait, hogy a fentiekben említett kötelességeiknek mielőbb tegyenek eleget a további veszélyek megelőzése érdekében!

forrás: vas.katasztrofavedelem.hu

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

2024-03-28 09:41

Nyertes pályázat

Új óvodakertet hoznak létreTovább

2024-03-28 09:29

Pályázati kiírás

ingatlan bérbeadásaTovább

2024-03-27 14:00

Iskolai beiratkozás

2024/2025-s tanévTovább

2024-03-27 10:18

AGORA–Savaria Filmszínház műsora

2024. március 28. - 2024. április 3.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink