Hírek, aktuális / A gyerekeket is meg kell óvni a webkamerás kémkedőktől

2021-11-15 14:34:28
A gyerekeket is meg kell óvni a webkamerás kémkedőktől
 
​A szinte már minden notebookban, okostelefonban, tabletben jelen lévő webkamerák a kiberbűnözők számára vonzó célpontot jelentenek, akik kémkedhetnek, megfigyelhetnek, zsarolhatnak.
 
A videohívások, a szelfik, a vlogolás, valamint telefonjaink és számítógépeink apró kamerái olyan könnyűvé teszik a kapcsolattartást, amennyire csak lehet. Ezt a fajta szabadságot pedig különösen élvezik a gyerekek és a tizenévesek. Viszont az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint a szélhámosok is gyorsan felismerték, hogy miként használhatják ki azt, hogy kémkedésre alkalmas eszközök kerültek az asztalainkra és a zsebeinkbe.
 
Emiatt, ami a múltban paranoiának tűnhetett, ma már teljesen ésszerűnek bizonyul: néhány évvel ezelőtt, amikor Mark Zuckerbergről készült egy fotó, amelynek hátterében a leragasztott webkamerás laptopja is látható volt, nem sokan gondolták, hogy túlzásba esett volna. Éppen ellenkezőleg, kifejezetten ajánlott a webkamerák körültekintő használata, mivel minden csatlakoztatott eszköz potenciális célpontot jelent a támadók számára. Rosszindulatú kódok használatával a kiberbűnözők betörhetnek egy általuk kiválasztott eszközbe, és saját céljaikra használhatják annak kameráját vagy mikrofonját.
 
Biztonsági szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a támadók az áldozatok tudta nélkül be- és kikapcsolhatják a kamerákat. Motivációik változatosak: egyesek egyszerűen csak izgalmasnak találják, hogy titokban másokat figyelhetnek, mások viszont pénzt akarnak kizsarolni az áldozataiktól. Ha a sértett nem csinálja azt, vagy nem fizeti meg azt az összeget, amit a kémkedők követelnek, a róluk készült videókat vagy képeket közzéteszik az interneten. Mindez még aggasztóbb akkor, ha belegondolunk abba, hogy a támadók gyerekeket is megpróbálhatnak ilyen módon kihasználni.
 
Ezért elővigyázatos szülőként érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:
 
  • Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy ha nem használják a webkamerát, akkor mindig takarják le azokat.
  • Győződjünk meg arról, hogy gyermekeink webkameráinak alapértelmezett beállítása a "kikapcsolt".
  • Használjunk megbízható, naprakész internetbiztonsági megoldást, amely szoftveres szinten képes védeni a webkamerákat. Például figyelmeztet, ha egy program hozzá szeretne férni a webkameránkhoz, és lehetővé teszi a letiltását.
  • Győződjünk meg arról, hogy gyermekeink ne rakjanak olyan helyre webkamerát vagy kamerával ellátott okoseszközt, ahol azok intim helyzeteket rögzíthetnek.
  • Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy semmi olyat ne tegyenek egy fedetlen webkamera előtt, amit akkor sem tennének, ha valaki nézné őket.
  • Mutassunk jó példát gyermekeink számára, és tartsuk be mi is ezeket a szabályokat!

Szerző: Biztonságportál


 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-28 09:41

Nyertes pályázat

Új óvodakertet hoznak létreTovább

2024-03-28 09:29

Pályázati kiírás

ingatlan bérbeadásaTovább

2024-03-27 14:00

Iskolai beiratkozás

2024/2025-s tanévTovább

2024-03-27 10:18

AGORA–Savaria Filmszínház műsora

2024. március 28. - 2024. április 3.Tovább

2024-03-27 09:09

Így lesz tökéletes a húsvéti sonka

aranyszabályok és bevált praktikák!Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink