Hírek, aktuális / A test és a lélek orvosa

2020-01-26 17:50:38
A test és a lélek orvosa - Boldog Batthyány László díj átadása
 
Körmend, 2019. január 22.

Díjazott: Dr. Császár Tamás főorvos

A test és a lélek orvosa - Boldog Batthyány László díjat Dr. Székely János megyéspüspök alapította 2018-ban.

A magyar orvosképzés, a magyar orvosok hivatástudata világviszonylatban is kiemelkedő. Orvosaink a kellő eszközök és megbecsültség gyakran megtapasztalt hiányának ellenére is nagy odaadással és szakértelemmel végzik a gyógyítói feladatukat. A Szombathelyi Egyházmegye ezt a szolgálatot szeretné megköszönni, azáltal is, hogy évente egy kiváló orvost tüntet ki, valamint szeretné a hit és az orvosi hivatás kapcsolatát az egészségügyben dolgozók lelkében megerősíteni.
Az egyházmegye a díjat Boldog Batthyány Lászlóról nevezte el, aki hosszú éveken át áldozatos munkával gyógyította a betegeket a körmendi kastélyában berendezett kórházában. 1931. január 22-én halt meg. Emléknapja, 2018-tól, az orvosok és egészségügyi dolgozók találkozója is egyben a Szombathelyi Egyházmegyében, és ünnep Körmend városának is, hiszen a város, patrónusának választotta a hercegorvost.


A test és a lélek orvosa- Boldog Batthyány László díj” –at Dr. Székely János megyéspüspök 2020-ban DR. CSÁSZÁR TAMÁS belgyógyász, főorvosnak adományozza.

fotó: Magyar Kurir Soproni Mónika
 
Dr. Császár Tamás a Zala Megyei Szent Rafael Kórház geriátria, krónikus belgyógyászat és rehabilitációs osztályának osztályvezető főorvosa.
Már gyermekkora óta az orvosi pályára készült, más foglalkozást nem is tudott elképzelni. Mindent megtett azért, hogy jól tanuljon. Egy sikertelen felvételi vizsga után, - egy évig mint beteghordó dolgozott – másodszorra bekerült a Budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemre. 1976-ban avatták orvossá, ettől kezdve dolgozik a Zala Megyei Kórházban, mint belgyógyász.
Ezen kívül még több szakmai társaság tagja, csak néhányat említek:
A Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság Vezetőségének tagja
Geriátriai Szakmai Kollégiumi Tanács tagja
Magyar Belgyógyász Társaság tagja
Főorvos úr orvosi hivatásában kiemelt helyet foglal el a geriátria, az időskori betegségek megelőzésével, orvoslásával foglalkozó szakterület.


2003-ban a plébániai újságban megjelent vallomásában többek között ezt írta: „Hálás vagyok a Jóistennek, hogy az orvosi hivatást választatta velem.
Eddigi életem során sokszor éreztem, hogy fentről valaki vigyáz rám és egyengeti utamat. Így és ezért kerülhettem 1994-ben az idős és elesett, valamilyen ok miatt funkcionálisan károsodott betegek gyógyítására, rehabilitációjára, ápolására szakosodott osztályra. Itt találtam meg orvosi hivatásom további értelmét – örömével és gyakran sikertelenégével együtt. Ezen az osztályon ugyanis a betegek gyógyulásuk mellett szeretetre vágynak, ezért bőven lehet szívből jövő meleget adni.”


Főorvos úr hivatásának alapja kezdetektől az ember tisztelete és a testet-lelket gyógyító Jézus Krisztus iránti hite. Boldog Batthyány László lelkülete tükröződik további vallomásában: „Szeretem a hivatásomat, az idős betegek pedig elhalmoznak köszönő szavakkal. Gyakran mondják: a jó Isten fizesse meg!”


A hitét nyíltan megvallja, hitéből él. A zalaegerszegi Szent Mária Magdolna Plébánia képviselő testületének tagja, szívesen bekapcsolódik a plébánia életébe, különféle feladatiba. Rendszeresen vesz részt a szentmisén, szentáldozáshoz járul. Szentségi élete rendezett, buzgón éli a hitét, hitéből merít erőt hivatása teljesítéséhez. Nagylelkű és együtt érző.


Így vallott: „Kérem a jó Istent, hogy még sokaknak segíthessek és sok idős, elesett embert tudjak megvigasztalni. Az igazi felebaráti szeretet ugyanis tettekben mutatkozik meg, amelynek Isten segítségével szeretnék jól megfelelni. „Mert minden ember csak annyit ér, amennyit a jó Isten előtt ér!”


Dr. Császár Tamás főorvos úr orvosként és hívő emberként egyaránt példát mutat. Tanulhatunk tőle hitet, emberséget, az élet feltétlen tiszteletét.
Dr. Székely János megyéspüspök ezért tartotta érdemesnek az Egyházmegye által alapított A test és a lélek orvosa Boldog Batthyány László díjra.
Gratulálunk!
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-19 13:40

Így tekerd körbe a Földet egy nap alatt!

Április 20-21-énTovább

2024-04-19 10:08

Meghívó

főzőversenyreTovább

2024-04-19 09:54

Ébresztő Körmend

Idén is felkeltjük...Tovább

2024-04-19 08:13

Ülésezik Körmend Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

2024. április 25-én (csütörtökön) 8.00. órai kezdettelTovább

2024-04-18 16:59

A jáki Szent György-templom megáldása

2024. április 21-énTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink