Hírek, aktuális / A tisztifőorvos folyamatosan figyeli a külföldi járványügyi helyzetet is

2020-07-16 08:58:23
NNK: a tisztifőorvos folyamatosan figyeli a külföldi járványügyi helyzetet is
 

Életbe léptek szerdán a beutazással kapcsolatos korlátozó intézkedések, a különböző színnel jelölt országok járványügyi helyzetét az országos tisztifőorvos folyamatosan figyelemmel kíséri és ha kell, a besorolást felülvizsgálja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán az MTI-vel.

A közleményben emlékeztettek, a veszély elhárítása érdekében az országos tisztifőorvos határozatban tette közzé a piros, sárga és zöld jelzéssel besorolt országok listáját, amelyet az aktuális járványügyi helyzet, a fertőzöttek számának tendenciája és az adott ország egészségügyi ellátórendszerének figyelembevételével határozott meg.

Beléptetéskor a magyar és nem magyar állampolgárságok egyaránt egészségügyi vizsgálatra kötelezettek.
A sárga vagy piros jelzésű országból hazatérő magyar állampolgárokat az illetékes járványügyi hatóság kötelező házi karanténba helyezi.
Ez alól kivételt képez az, aki a hazaérkezést megelőző, öt napnál nem régebbi, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő negatív PCR-teszt eredményét magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni tudja.
Ha nincsen igazolása elvégzett - negatív - PCR-tesztről, akkor is kiváltható a házikarantén két, 48 óra különbséggel Magyarországon végzett negatív PCR-teszttel.

Ha sárga jelzésű országból érkezik a beutazó, akkor az első negatív teszt után mentesül a karanténkötelezettség alól azzal a feltétellel, hogy a második PCR-tesztet is köteles elvégeztetni.
A piros jelzésű országból érkező magyar állampolgárok csak két negatív PCR-teszt birtokában mentesülnek a karantén alól.
Sárga jelzésű országból érkező nem magyar állampolgárok esetében nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni tudják, hogy a Magyarországra történő belépésüket megelőző öt napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 teszt - eredményük negatív.

Ha külföldi állampolgárok piros jelzésű országból érkeznek, akkor nem léptethetők be Magyarország területére. Kivételt csak a jogszabály szerinti különös méltánylást érdemlő eset képez - hangsúlyozták.

Az országba korlátozás nélkül beléphetnek azok, akik hitelt érdemlően, angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolni tudják - például pozitív PCR-eredményről kiadott zárójelentéssel, illetve egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiadott igazolással -, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a betegségen - fűzték hozzá.
Jelezték, az utazáshoz kötött mintavételek iránti igényt a háziorvosnál - kijelölt karantén esetén a tartózkodási hely szerint illetékes háziorvosnál - lehet jelezni július 31-éig.

A 48 óra különbséggel, két alkalommal történő PCR-tesztet a háziorvos rendeli meg az Országos Mentőszolgálattól.
Felhívták figyelmet, hogy a vizsgálatkérő lapon minden esetben fel kell tüntetni: "utazáshoz kötött mintavétel".
Az Országos Mentőszolgálat a mintákat a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt mikrobiológiai laboratóriummal rendelkező egészségügyi szolgáltatóhoz szállítja.

A PCR-tesztek elvégzése július végéig állami finanszírozással történhet az arra kijelölt laboratóriumokban.
A vizsgálatok költségeit július 31-éig minden esetben vállalja a kormány, utána azonban mindenkinek magának kell viselnie a tesztelés költségét.

 


Az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő PCR-teszt bármelyik mikrobiológiai laboratóriumi diagnosztika tevékenységre jogosító engedéllyel rendelkező laboratóriumban elvégezhető.
A vizsgálat eredményét az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási tér (EESZT) rendszerébe töltik fel, ahonnan a háziorvos és az ügyfél is letöltheti, de az adott laboratórium is megküldi az eredményt az ügyfélnek, külföldiek esetén is.
A hatósági karantén alóli mentességi kérelmet - személyenként 3000 forintos általános illeték megfizetése mellett - a lakóhely, illetve a tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatalhoz kell benyújtani - áll a közleményben.

Forrás: MTI, koronavirus.gov.hu

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

2024-03-28 09:41

Nyertes pályázat

Új óvodakertet hoznak létreTovább

2024-03-28 09:29

Pályázati kiírás

ingatlan bérbeadásaTovább

2024-03-27 14:00

Iskolai beiratkozás

2024/2025-s tanévTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink