Hírek, aktuális / A veszélyhelyzet alatti engedélykötelezettség és az ellenőrzött bejelentés szabályai

2020-05-16 08:33:43
A veszélyhelyzet alatti engedélykötelezettség és az ellenőrzött bejelentés szabályai

2020. május 18-án lép hatályba a veszélyhelyzet alatti engedélykötelezettségről, valamint az ellenőrzött bejelentésről szóló 191/2020. (V. 8.) kormányrendelet. A hivatásos katasztrófavédelmi szervek hatáskörébe tartozó eljárások esetében az alábbiak szerint kell alkalmazni az ellenőrzött bejelentésekre vonatkozó szabályokat.
Az ellenőrzött bejelentés szabályai szerint folytatott eljárásokban kiemelten fontos, hogy a bejelentés és annak mellékletei a vonatkozó jogszabályi előírásoknak teljes mértékben megfeleljenek, a szükséges hatósági ellenőrzés eredményes lefolytatásának feltételei adottak legyenek. 

Az általános ismertető az alábbi címről elérhető: http://www.kormanyhivatal.hu/hu/hirek/a-jarvany-miatt-tovabb-egyszerusiti-a-kormany-a-lakossagi-es-vallalati-ugyintezest

A küszöbérték alatti üzemek egyes eljárásai esetén az üzemeltető által hiánytalanul benyújtott dokumentációk alapján az ellenőrzött bejelentés alkalmazható, ebben az esetben a hatóság a jogszabály szerint kiemelt figyelmet fordít az – akár előzetes értesítés nélküli – hatósági ellenőrzés elvégzésére.

A tűzvédelmi hatósági eljárásoknál az ellenőrzött bejelentés szabályai alkalmazhatóak, kivéve az eltérési, a vonatkozó műszaki követelménytől eltérő kialakítások jóváhagyási, az E, Froof, F tűzvédelmi osztályú tetőfedéssel összefüggő tűzvédelmi hatósági engedélyezési, valamint az oltóvíz-biztosítással és a száraz üzemű felszálló tüzivízvezeték átalakításával összefüggő engedélyezési eljárásokat.

A kormányrendelet alapján az alsó és felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek tevékenysége, valamint a veszélyes áruk szállításával kapcsolatos, a katasztrófavédelem hatáskörébe tartozó csomagolóeszközök jóváhagyása, továbbá a vízügyi és vízvédelmi engedélyköteles tevékenység bejelentéssel nem gyakorolható, engedélyezési eljárás lefolytatásának van helye. 

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított beruházásokkal összefüggő engedélyezési eljárások a rendelet hatálya alól kivett ügyek.

Az ellenőrzött bejelentéseket az eddig alkalmazott elektronikus felületek mellett az erre a célra létrehozott e-mail címeken is fogadjuk. 

Fontos, hogy a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatósághoz, a jogszabályok szerinti mellékletekkel kell a bejelentéseket megküldeni.

Az e-mail címek listája.

Forrás: vas.katasztrofavedelem.hu

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-24 11:09

Holnap kinyit a Körmendi Mozi

A moziban csütörtöktől vasárnapig lesznek vetítésekTovább

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

2024-04-23 08:53

Szurkolói ankétot tartottak Körmenden

A szurkolók nem maradtak adósak a kérdésekkel.Tovább

2024-04-23 08:43

A körmendiek számíthatnak rájuk

évértékelő közgyűlésTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink