Hírek, aktuális / Bűnmegelőzési tanácsok az adventi időszakra

2018-12-01 10:58:49
Bűnmegelőzési tanácsok az adventi időszakra Vas megyében.
 
Az adventi időszakra és a közelgő ünnepekre történő zavartalan felkészülés érdekében a rendőrök és a polgárőrök egy helyi bevásárlóközpontban sajtónyilvános eseményen hívták fel a figyelmet a bűnmegelőzés fontosságára és a jogsértések megelőzésére. A hangsúlyt a zseblopások és az alkalmi lopások, valamint a gépjárműfeltörések és a lakásbetörések elkerülésének megelőzésére helyezték.
Némethné dr. Zsigó Zita r. alezredes asszony, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője hasznos tanácsokat adott a gépjárműfeltörések és a lakásbetörések elkerülésének lehetőségeire. Hangsúlyozta, hogy ebben az időszakban is a zsúfolt helyeken – a tömegközlekedési eszközökön, piacon, utcán, valamint a bevásárlóközpontokban – fordulhatnak elő jelentősebb számban a zseblopások, valamint az alkalmi lopások. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bűncselekmények megelőzésének érdekében az alapvető vagyonbiztonsági szabályokat be kell tartani.
Tájékoztatott, hogy az ajándékokat évről évre egyre többen rendelik meg a világhálón, amely szintén veszélyeket tartogathat az óvatlan vásárló számára. Felhívta a figyelmet, hogy bankkártyával történő fizetés esetén a vásárlók lehetőség szerint csak olyan webáruházban adják le rendeléseiket, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik! Legyenek kellően körültekintőek a személyes adataik megadásánál, különösen a bankkártyájukra vonatkozó információk esetén!
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság kéri az állampolgárokat, fogadják meg az alábbi vagyonvédelmi tanácsokat azért, hogy az adventi időszak várakozásokkal teli készülődését ne árnyékolhassa be semmiféle jogsértés!
  • Nagy tömegben fokozottan vigyázzon értéktárgyaira!
  • A táskáját ne tegye le, mindig tartsa magánál!
  • Ne tartson okmányokat, értékeket hátizsákja, táskája külső zsebeiben!
  • Mobiltelefonját, pénztárcáját, iratait mindig a táskája belső zsebében helyezze el!
  • Bankkártyája PIN-kódját ne tartsa a kártya mellett, továbbá tárolja külön lakáskulcsát és személyes iratait!
  • Ellenőrizze többször, hogy válltáskája becsatolt állapotban van-e!
  • Ha a bevásárlóközpontok helyszínét gépjárművel közelíti meg, tájékozódjon előre a parkolási lehetőségekről és igyekezzen biztonságos helyen leparkolni!
  • Autóját mindig zárja be, az ablakokat húzza fel és kapcsolja be a riasztót! Tegye meg ezt akkor is, ha csak pár percre száll ki a járműből!
  • Gépkocsijában még rövid időre se hagyjon jól látható helyen értékeket!
  • A gépjármű okmányait, személyes iratokat, pénzt, bankkártyát, kulcsokat soha ne hagyjon a gépkocsiban!
  • Ha elmegy otthonról, ügyeljen arra, hogy lakása nyílászáróit zárja be!
  • Amennyiben előreláthatóan későn fog hazaérkezni, hagyjon égve egy lámpát! Abban az esetben, ha rendelkezik időkapcsolóval, aktiválja azt!
  • A tömegben fordítson fokozott figyelmet gyermekeire és idős hozzátartozóira. Beszéljék meg, hogy mit kell tenni abban az esetben, ha elveszítenék egymást! Adja meg telefonszámát gyermekének – kicsik esetén papírra írva, vagy a kézre feljegyezve – arra az esetre, ha a gyermek elkeveredne!
A Rendőrség, a Polgárőrség, valamint a Szombathelyi Közterület-felügyelet együttes jelenlét biztosításával járul hozzá az ünnepi készülődés zavartalanságához.
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a bűnmegelőzés mellett a balesetmentes közlekedés szem előtt tartására is felhívja az állampolgárok figyelmét! Kérjük, hogy a karácsonyi vásárok helyszínére és a bevásárlóközpontokba gépjárművel, valamint gyalogosan és kerékpárral érkezők fokozott körültekintéssel közlekedjenek, a megnövekedett járműforgalomra tekintettel, induljanak el kellő időben otthonról és legyenek előzékenyek a közlekedés más résztvevőivel szemben!
…, hogy mindenki hazaérjen!
Amennyiben bármilyen jogsértést észlelnek, kérjük, forduljanak bizalommal a legközelebbi rendőrhöz, vagy telefonon tegyenek bejelentést a 112-es központi segélyhívó telefonszámon!
Békés, nyugodt ünnepi készülődést és balesetmentes közlekedést kívánunk!
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-19 13:40

Így tekerd körbe a Földet egy nap alatt!

Április 20-21-énTovább

2024-04-19 10:08

Meghívó

főzőversenyreTovább

2024-04-19 09:54

Ébresztő Körmend

Idén is felkeltjük...Tovább

2024-04-19 08:13

Ülésezik Körmend Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

2024. április 25-én (csütörtökön) 8.00. órai kezdettelTovább

2024-04-18 16:59

A jáki Szent György-templom megáldása

2024. április 21-énTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink