Hírek, aktuális / Csaknem 450 ezren kapnak értesítést a NAV-tól

2021-05-26 08:54:06
Csaknem 450 ezren kapnak értesítést a NAV-tól
 
Május végétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csaknem 450 ezer gazdálkodónak küld értesítést az adószámla egyenlegéről. Június végétől már a magánszemélyek és az egyéni vállalkozók is várhatják a tájékoztatásokat. A küldemény elején mindenki megtalálja a számára legfontosabb információt: kell-e fizetnie, illetve igényelhet-e vissza.
 
Adószámla-kivonatot csak az kap, akinek legalább egy adónemen ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van. Többségüknek a cégkapura, a cégkapura nem kötelezetteknek pedig postán érkezik az értesítés. A kivonat mellett a NAV-tól késedelmipótlék-értesítőt is kapnak azok, akik fizetési kötelezettségüket tavaly nem, vagy csak késedelmesen teljesítették, és emiatt ötezer forintot elérő pótlékuk keletkezett.
 
Az adószámla aktuális állapota a NAV elektronikus ügyintézési felületén is bármikor megtekinthető, az eBEV portálon a Szolgáltatások > Adószámla és pótlékadatok > Adószámla funkciónál. Az adószámla adatok értelmezésében és az egyes teendőkben a NAV honlapján elérhető ADÓSZÁMLA információs oldalon további segítség található. Az elektronikus lekérdezés menetét az oldalon megtalálható lekérdezési segédlet mutatja be.
 
A tavalyi évre felszámított pótlék a Szolgáltatások > Adószámla és pótlékadatok > Pótlék-levezetés funkcióval kérdezhető le. Erre a gazdálkodóknak 2021. június 16-tól lesz lehetőségük.
 
A tartozást a gazdálkodók elsősorban átutalással, vagy a túlfizetés átvezetésével rendezhetik, de egyes esetekben bankkártyával is megfizethetik. A befizetési módokban a NAV honlapján, a Szolgáltatások > Számlaszámok útvonalon elérhető, Ki hogyan fizethet a NAV-nak?" című tájékoztatás, és a 35. számú, Bankkártyás adófizetés című információs füzet segít részletesebben.
 
A túlfizetés kiutalása, vagy tartozásra átvezetése kizárólag a NAV honlapjáról letölthető, 2117-es „Átvezetés és kiutalási kérelem az adószámlán mutatkozó túlfizetéshez" elnevezésű nyomtatványon kezdeményezhető.
 
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-29 09:47

Húsvétváró Családi Medvehagyma-Nap

a Csehi hegyen március 30-ánTovább

2024-03-29 09:44

II. Hódfesztivál

HegyháthodászTovább

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink