Hírek, aktuális / Csökkent a garázdaságok száma Körmenden

2018-09-26 19:45:35
Csökkent a garázdaságok száma Körmenden
 
Szakítva a korábbi évek hagyományaival, nem általános tájékoztatót adott dr. Koncz Gabriella, a Körmendi Rendőr-kapitányság vezetője az őszi bűnmegelőzési fórum keretében. A terve az, hogy a jövőben mindig egy-egy bűncselekmény típust ragad ki és azt mutatja be az érdeklődőknek. Most legelőször a garázdasággal kezdte, ami noha nincs nagy számban jelen a térségben, létezik és mindenki számára ismert. Az elmúlt évben harminc esetben fordult elő ilyen jellegű probléma. Öt évre visszamenőleg pedig 2015 volt kirívó, akkor ötven esetben kellett garázdaság miatt intézkedni a kapitányság munkatársainak. Véleménye szerint a jelentős visszaesés a fokozott mértékű rendőri jelenlétnek köszönhető. Minden előre bejelentett rendezvényen próbálnak ott lenni- ennek ugyanis jelentős visszatartó ereje van-tette hozzá.


 
A meghívottak között volt Varga Sándor, alezredes, aki a vagyonvédelem, a betöréses és trükkös lopások megelőzésének lehetőségeire, az árubemutatókkal egybekötött termékértékesítés veszélyeire hívta fel a figyelmet. Bemutatta többek között a rendőrség által létrehozott Házőrző applikációt, aminek segítségével biztonságosabbá tehető otthonunk.
 
Nem lehet elégszer elmondani, hogy az időskorú személyek mennyire kiszolgáltatott helyzetben vannak- húzta alá. Gyakori, hogy a trükkös lopást elkövető személyek hivatalosnak tűnő indokkal, kitalált történettel keresik fel lakásukon, házuknál őket. Jellemző módszer például, amikor az elkövető vizet kér, pénzt vagy segélyt hozott, vagy ügynökként különféle kedvező termékeket ajánl, vagy próbál eladni valamit. A tolvajok gyakran önkormányzati tisztségviselőnek, a nyugdíjbiztosító munkatársának, közüzemi szolgáltatónak, rendőrnek adják ki magukat, és így jutnak be a sértettekhez. Ezután terelik el a gyanútlan áldozat figyelmét, és az általa korábban megmutatott rejtekhelyről ellopják a megtakarított pénzt, értékeket.


 
A cselekmény elkövetéséhez pár perc elegendő és sokszor a kutatás nyomai is nehezen felfedezhetők. A káresetek megelőzése érdekében a rendőrség továbbra is azt javasolja, hogy zárják otthonaikat és ne engedjenek be idegeneket, házaló árusokat, áliparosokat. Fontos az is, hogy ne vegyenek elő senki előtt pénzt az otthonukban, mert kifigyelik és észrevétlenül ellophatják azt. Ha megtörtént a baj akkor pedig ne szégyelljék azt, minél előbb tájékoztassák a rendőrséget és ismerőseiket, hogy máshol ne járjanak sikerrel a bűnözők.


 
 
Végül Hegyi László, tűzoltó százados beszélt arról, hogy jelentős tűzveszélyt hordoz magában az ágyban dohányzás, szólt a szabadtéri égetés szabályairól és a fűtési szezon kezdete előtt kitért rá: súlyos következményei lehetnek annak, ha nem megfelelő tüzelőanyagot használunk. Felhívta a figyelmet a gyertyák, hangulatvilágítások veszélyeire is, hiszen a megfelelő használattal a legtöbb tűzeset elkerülhető.

Markó Petra

Fotók: Jámbori Tamás

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2020-01-20 13:38

Alma Együttes

koncertTovább

2020-01-20 13:11

XXVI. Körmendi Kézilabdás Farsang

TOBORZÓ! Kézilabdázni vágyó lányok részére!Tovább

2020-01-20 05:26

Szerda Esti Akusztik

2020Tovább

2020-01-19 18:52

Szolnoki Olaj KK - Egis Körmend

bajnoki kosárlabda mérkőzésTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink