Hírek, aktuális / Csúcsra ért: világ és Európa­-bajnoki címet szerzett Bulin Andrea

2021-09-19 13:27:34
Csúcsra ért: világ és Európa­-bajnoki címet szerzett Bulin Andrea

Az íjászat az „énidőm”, amire mindenkinek szüksége van
 
Augusztusban rendezték meg Szekszárdon a 3D Íjász Európa- és világbajnokságot, ahonnan Kovácsné Bulin Andrea ismét remek eredményekkel tért haza. Rendhagyó volt az idei Európa­ bajnokság, hiszen tavaly a pandémia miatt elmaradt és most a világ­ bajnoksággal együtt rendezték meg. Bulin Andrea BB­-egyéni, vete­rán nő kategóriában az 1. helyet szerezte meg. A megmérettetés egyéni rangsorolókkal indult, majd csapatversenyekkel folytatódott és az egyéni döntőkkel zárult. Idén több mint 500­-an versengtek.
Bulin Andrea a 2000­-es évek ele­jén csatlakozott a Régió Íjász Egye­sülethez, ahogy meg tudtuk:
kez­detben csak kísérőként járt el versenyekre. A társaság is csalogató volt, de kellemes kikapcsolódást jelentett számára ez a sport. Lassan azonban a sűrűjében találta magát. A tradicionális íjászatot próbálta meg elsőként, majd néhány évvel később, egy meghívást elfogadva a Nádasd Hétdombi IKSE szakosztály tagja lett. Ekkor már vadászreflex íjjal próbálkozott, innen pedig egye­nes út vezetett a barebow­hoz.
Az íjászatnak több szakága van, ezek között szerepel a 3D íjászat, amely a vadon élő állatokat megfor­máló, térbeli célokról kapta a nevét – magyarázta. Ez azért az egyik legnehezebb terepíjászati mód, mert soha nem előre közölt távolságokról kell a lövést leadni. A ver­seny változatos terepviszonyok között, többnyire a szabadban zajlik, és a sportolótól kiváló távolságbecs­lő képességet követel. Az íjászok pedig a kategóriáknak megfelelően más­-más távolságból lövik ki nyílvesszőiket.

Él benne a vadászösztön
Azt gondolom, hogy az emberekben rejlő vadá­szösztön az, ami kedveltté tette ezt a fajta íjászatot – mondta a sportoló, majd hozzátette, nagyon fontos, hogy minden ember más és emiatt nem egyszerű elsa­játítani és azonnal jól csi­nálni a 3D íjászatot. – Mindenkinek meg kell tapasztalnia a saját testi adottságait, és legfőképpen a mentális adottságait. Véleményem szerint telje­sen mindegy, hogy ki mi­lyen szakágban tevékeny­kedik, de a sportíjászat az hetven százalékban mentá­lis sport. A technikát be le­het állítani mások segítsé­gével, meg lehet tanulni a beállást és azokat a lényeges dolgokat, ami­ket a lövés előtti pillanatban el kell végezni, de legfőképpen fejben kell ott lenni és nagyon jól kell tudni be­felé fókuszálni. Hiába van meg a lövésritmus, ha az eloldás előtt átsuhan az emberen valami, akkor már bizonytalanná válik – fogalmazott.

Teljes átéléssel versenyez
A magyarországi, szekszárdi borvidéken megrendezett 2020 3D világbajnokság és 2021 3D Európa­ bajnokságon az első három nap az alapszakasz, az íjászok mindennap más pályán lőnek és az összpont­szám alapján az első hat legjobb eredményű jut a döntőbe. A döntő nehézségét az adja, hogy a hat célra csak egy­-egy vesszőt lőhetnek ki a versenyzők, és az itt a megszerzett pontokat adják hozzá az alapszakaszban megszerzettekhez, így a legtöbb pontot összegyűjtők állhat­nak fel a dobogó tetejére. Andrea számára az első nap a megterhelő, majd ahogy haladnak tovább, úgy oldódik fel és adja át magát a hangulatnak, a környezetnek.
– Szeren­csés alkat vagyok, mert minél több napig tart egy verseny, annál inkább ráhangolódok. Ilyenkor számomra csak az a közeg létezik, ez­zel álmodom, teljesen átadom magam. De nem az első nap szok­tam a legtöbbet lőni – tudtuk meg. A tavaly megrendezett GP lehető­séget adott arra, hogy megismerjék a pályát, ezért könnyebbséget jelen­tett a magyarok számára, tudtak gyakorolni, szokni a terepviszonyokat. Ez nagyon jó helyszín volt ah­hoz, hogy ezeket a vadászíjas imitációkat, szituációkat kipróbálhassuk – mesélte. Egy olyan színvonalas versenyt sikerült megalkotni, amelyre mindenki örömmel gondol vissza. Büszkék lehetünk magunk­ra és az egyesületre, hiszen nagyon szép eredmények születtek – tette hozzá.

SZD
Körmendi Híradó


Archív lapszámok


 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-18 15:14

Ovilátogató

Dienes Lajos Katolikus ÓvodaTovább

2024-03-18 11:41

Körmendi bemutatkozó Győrben

"Körmendi fotós szemmel"Tovább

2024-03-18 09:18

Megjelent a Körmendi Híradó

XXII. évfolyam 3. számTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink