Hírek, aktuális / Egészségnevelési jó-gyakorlat hagyományteremtése

2021-02-16 16:53:55
Egészségnevelési jó-gyakorlat hagyományteremtése
a Körmendi Óvodákban
 
Az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramja – mint törvényi szabályozó – megfogalmazza az óvoda általános feladatai közt az egészséges életmódra nevelés feladatát, megjelöli, mint kiemelt, általános nevelési területet. Feladatként megjelenik benne: a gyermek testi fejlődésének elősegítése, az egészséges életvitel iránti érzékenyítés. Az óvodai nevelés általános feladataihoz tartozik a speciális korrekciós, prevenciós testi / lelki nevelési feladatok ellátása.

A különböző tanulmányok alapján összegezhetjük (Lelonde - modell; Ember István: Népegészségügyi orvostan), hogy minden hatást felülír az egyén választott életmódja (50 %), ezért rendkívül nagy feladatunk van az egészséges életmód alakításában, már óvodáskorban. Valamennyi óvodánkban jól kialakult gyakorlata van az egészséges életmódra nevelési heteknek.

Különféle remek programokkal színesítettük a kollégákkal, ezt szélesítettük ki a Mátyás Király Utcai Tagóvodánkra, és jövőre szeretnénk a többi hozzánk tartozó intézményre is, a következő programmal: egy korábbtól a
Dr. BCM Óvoda Bartóki Székhelyintézménye által beváltan működő és azt továbbgondoló jó-gyakorlat lett kiterjesztve a körmendi óvodások örömére: a HUNGAST Cégcsoport nyugati régiójának területi vezetője, Rózsás Anikó az egészséges ételek kóstolgatásához nyújtott élménybeli segítséget számunkra novemberben. Az egészségnevelési hét egyik napján az óvodákban az egészséges ételekkel ismerkedtek a gyerekek.


 
Az ételeket a körmendi Bartók lakótelepen üzemelő Hungast konyhán, Rózsás Anikó és kollégái készítették az óvodáknak, ebből ízelítőül, mivel is ismerkedhettek a gyerekek: teljes kiőrlésű kiflikarikákon nyomózsákkal felspriccelt: halkrém, sárgarépa pástétom, padlizsánkrém, sajtkrém, zöldséges túrókrém várta tálcákon őket, ezek pirított lenmaggal, dióval, tökmaggal, szezámmaggal és friss petrezselyemzöldjével, buzacsirával lettek díszítve, ezek mellé kaptak a csoportok almát, körtét, papaját, narancsot, teljeskiőrlésű lisztből készült gyümölcskenyeret, ami a konyhai sütőben sült dióval, aszaltszilvával, sárgabarackkal. Készítettek számunkra frissen préselt zöldségleveket, úgynevezett smoothiekat (szmútikat): így ihattunk céklát banánnal és 100 %-os almalével, sárgarépát almával és 100 %-os narancslével egyesítve. Felaprított zöldségbatonokat (hasábra vágott zöldségek: sárgarépa, uborka, karalábé, zellerszál) kóstoltunk mártogatós szószokkal. Végül az aznapi ebéd is hozzáillett a programunkhoz: gombaleves zöldségekkel, rántott hal majonézes kukoricával. Szeretnénk ezt a jövőben minden óvodánkban hagyományként bevezetni.

Köszönetünket fejezzük ki a Hungast Cégcsoportnak az ételek felajánlásáért, a finom és gyönyörű tálalásért.
 
Kőházyné Fasching Anikó - Intézményvezető
Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda és Bölcsőde – Körmend
2021



 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

2024-04-23 08:53

Szurkolói ankétot tartottak Körmenden

A szurkolók nem maradtak adósak a kérdésekkel.Tovább

2024-04-23 08:43

A körmendiek számíthatnak rájuk

évértékelő közgyűlésTovább

2024-04-22 18:00

Választási hírek

nyilvántartásba vételi határozatokTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink