Előzze meg a konyhatüzet!
.
A járványügyi helyzet miatt az emberek nagy része több időt tölt otthonában, az éttermek, szórakozóhelyek korlátozott nyitva tartása, majd bezárása miatt megnövekedett a konyhában sütéssel, főzéssel töltött idő. A tűz keletkezése szempontjából a konyha az egyik legkockázatosabb helyiség.
A tűzhelyen felejtett lábasból kifutó forró olajtól, zsírtól lángra kaphatnak a berendezési tárgyak. A túlhevült olaj pillanatok alatt meggyulladhat, a lángokat az edényre helyezett fedővel vagy nedves ronggyal lehet megszüntetni, az olajat aztán hagyjuk lehűlni. Semmiképpen ne próbáljuk a zsiradékot vízzel eloltani, ugyanis az égő olajba jutó víz azonnal gőzzé alakul, és szétveti a lángokat az egész konyhában, azok égési sérüléseket, és komoly tűzkárokat okozhatnak.
Tavaly 701, míg idén 251 tűzesethez riasztották a Vas megyei tűzoltó egységeket. 2019. évben 160 otthon jellegű létesítményben, míg idén ezidáig 67 lakásban keletkezett tűz.
Az otthoni tűzesetek pár egyszerű szabály betartásával megelőzhetőek:
- A tűzhelyen készülő ételt soha ne hagyja felügyelet nélkül!
- Tartson készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában!
- A kenyérpirító, a kávéfőző és a főzőlap környékén ne legyen éghető anyag, érdemes hőálló alátétet használni!
- Ne engedje gyermekének, hogy sütés, főzés közben a nyílt láng közelében játsszon!
- A meggyulladt olajat, zsiradékot soha ne próbálja vízzel oltani! Helyette egy fedővel vagy vizes konyharuhával takarja le azt!
- Körültekintően elhelyezett füstérzékelővel még kezdeti stádiumában észlelheti a tüzet!
- Ha úgy ítéli meg, hogy képes a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjen neki. Az ilyen esetet is be kell jelenteni! Ha nem biztos abban, hogy a lángokat egyedül el tudja fojtani, azonnal értesítse a katasztrófavédelmet az egységes 112-es segélyhívó telefonszámon!
Forrás: vas.katasztrófavedelem.hu