Hírek, aktuális / Első a biztonság

2017-08-19 19:02:28
 Államalapító Szent István ünnepén országszerte több mint százötven olyan tűzijátékot terveznek, amelynek megtartása engedélyhez kötött. A tűzoltók nemcsak a rendezvények előzetes tervét, hanem a pirotechnikai eszközök biztonságos telepítését, a biztonsági távolság betartását és a menekülési útvonalakat is ellenőrzik. Vas megyében is több helyszínen tűzijátékkal várják a szervezők a programra kilátogató vendégeket.

 

Vas megyében idén is a tavalyi évhez hasonlóan több városban napirendre tűzték a szervezők a tűzijátékot. Augusztus 19-én, Körmenden, a régi Rába híd melletti szabad területen szerveznek tűzijátékot, ahol a pirotechnikai eszköz tűzvédelmi szempontból biztonságos felhasználását a helyszínen tűzoltók biztosítják. Augusztus 20-án, három településen, 22:00 órától Bükön, szintén 22:00 órától Szentgotthárdon és 22:30 órakor pedig Sárváron lövik fel a pirotechnikai eszközöket.

Budapesten idén a tavalyi évhez képest más helyszínekről lövik fel a pirotechnikai eszközöket: a Dunán a Lánchíd és a Margit híd között három uszályról, valamint a Lánchíd északi oldaláról. A több ezer bomba, római gyertya, mozsár és egyéb pirotechnikai eszköz tűzvédelmi szempontból biztonságos felhasználását a helyszínen összesen 70 tűzoltó biztosítja 16 technikai eszközzel. A Duna érintett szakaszán három rohamcsónak és a Szent Flórián tűzoltóhajó áll mindvégig készenlétben. 

A katasztrófavédelem szakemberei előzetesen a központi állami ünnepségsorozat valamennyi helyszínét bejárják, megvizsgálják a menekülési útvonalakat és a vízlelőhelyeket. A szervezők a katasztrófavédelem útmutatásai alapján menekülési útvonalakat alakítanak ki, így baj esetén a tűzijáték közönsége a lehető leggyorsabban el tudja hagyni a helyszínt. Az útvonalakat jól látható táblák jelzik, a kiépített hangosítási rendszeren keresztül pedig a nézők folyamatos és pontos tájékoztatást kaphatnak a teendőkről, és amennyiben szükségessé válik, a kiürítés rendjéről.

Az ünnepi rendezvénysorozat biztonságos lebonyolítása érdekében – különös tekintettel az esti tűzijátékra – operatív törzs működik, amelynek tagja a katasztrófavédelem egy tisztje is.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy mielőtt elindulna az ünnepi rendezvényekre, tájékozódjon az időjárási előrejelzésről, illetve az érvényben lévő vagy várható meteorológiai riasztásokról, a rendezvényen pedig minden esetben tartsa be a szervezők és a hatóságok utasításait.

Forrás: BM OKF

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-20 08:22

Egy nap azért, hogy később még sok legyen

Ismeretátadó, egészségmegőrzési tanácsokTovább

2024-04-20 08:13

Palavesszőtől a digitális tábláig

kiállításnyitóTovább

2024-04-20 08:10

50 éves jubileumi gála

MeghívóTovább

2024-04-20 08:07

Sok kicsi sokra megy

SZJA 1 %Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink