Hírek, aktuális / Fergeteges siker a Balassi-misén

2018-01-15 10:26:47
Fergeteges siker a Balassi-misén

Kettős vastapssal ért véget a Balassi-mise a dabasi Mária Menybemenetele Katolikus Templomban. A teljesen megtelt istenháza közönsége állva hallgatta végig a Misztrál együttes zeneszámát: a Boldogasszony Anyánk című egyházi éneket, az előadás katarzist hozott a híveknek.

2018. január 14.

A XI. Balassi-misét tartották, ezúttal Dabason, a Mária Mennybemenetele Katolikus Templomban. A celebráns Bábel Balász kalocsai érsek volt. A főpap a prédikációban bemutatta a XVI. századi európai költőóriás életét, majd a ministránsok népes seregével együtt a két kardhoz vonult, ott különleges imát mondott, és szenteltvizet hintett a két szablyára.

Hagyományosan a Balassi-misén áldják meg azt a két szálfegyvert, amelyet a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díj, Balassi Bálint-emlékkard ceremóniáján, Bálint napján Budán átnyújtanak egy magyar költőnek és egy külföldi műfordítónak. A zarándokló mise, amely néhány évvel ezelőtt a bécsi Stephansdómot is megjárta, ezúttal Dabasra érkezett, s az ottani hívek előtt zajlott le a szablyák megáldása.

Ezt a helyszínt még két évvel ezelőtt kijelölték, ugyanis az akkor Kismartonban, e burgenlandi kisváros Ferences templomában tartott Balassi-misén jelen volt Kosztolányi Gyula, Dabas díszpolgára, és Pálinkásné Balázs Tünde alpolgármester. Ekkor kezdeményezték Molnár Pál újságírónál, a Balassi Bálint-emlékkard alapítójánál, hogy az első adandó alkalommal hozza Dabasra a misét.

A ceremónián jelen voltak helyi politikusok, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány kuratóriumi tagjai, művészek, és a helyi hívek mellett távolabb, az államhatáron túl élő kiválóságok is a széksorokban ültek: a felföldi Királyfiakarcsáról két Balassi-tisztelő érkezett. Képviseltette magát a Széchenyi István Társaság is.

A Balassi-mise zenei szolgálatának egy részét hagyományosan a Misztrál együttes adja, így ezúttal a tizenegyedik alkalommal volt jelen a Európa-hírű verséneklő zenekar. Velük a helyi orgonista és a templomi kórus öltöztette dallamba a misét. Külön köszöntötte a megjelenteket a díjalapító Molnár Pál.

A mise lezárultával, immár a liturgián kívül további nemes énekeket adott elő a Misztrál, a közönség nagy tetszését elnyerve. Talán az est csúcspontja volt az utolsó zeneszám, a Boldogasszony Anyánk előadása: az ősi egyházi éneket Tóbisz Tinelli Tamás énekelte. Már a dal kezdetén fölállt a hívek serege, az ének lezárása után pedig vastapssal nyilvánítottak tetszést a templomi falak közt.

A mise után fogadást adott a városháza, itt Kőszegi Zoltán polgármester köszöntötte a megjelenteket. Beszédében külön kiemelte Kosztolányi Gyula díszpolgár, volt középiskola-igazgató szerepét: nélküle nem került volna sor Dabas művelődési, művészeti életének e különleges szakrális eseménnyel való gazdagítására.

Képünkön Bábel Balázs érsek. Forrás: wikipedia, Thaler Tamás felvétele

Forrás: www.preshaz.eu

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-29 09:47

Húsvétváró Családi Medvehagyma-Nap

a Csehi hegyen március 30-ánTovább

2024-03-29 09:44

II. Hódfesztivál

HegyháthodászTovább

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink