Hírek, aktuális / Figyeljünk az égetési szabályok betartására!

2019-08-08 13:07:31
Figyeljünk az égetési szabályok betartására!

A tegnapi napon Nemesbőd településen végeztek égetést olyan időpontban, amely nem felelt meg az önkormányzati rendeletben meghatározottaknak.
Családi ház udvarában végzett égetést egy lakó, az önkormányzati rendeletben meghatározottaknak nem megfelelően Nemesbődön, a Kossuth Lajos utcában hétfőn az esti órákban. A szombathelyi hivatásos tűzoltók vonultak a tűzeset helyszínére. Az egység felszólította a lakót az égetési szabályok betartására, aki a tűz oltására alkalmas eszközzel rendelkezett, így eloltotta a lángokat.

A szabadtéri égetéssel kapcsolatosan főszabály, hogy tilos szabadtéren égetni, kivéve ott, ahol azt jogszabály külön megengedi. Belterületen csak abban az esetben lehet növényi hulladékot égetni, ahol van erre vonatkozó önkormányzati rendelet, ekkor is csak a benne meghatározott időpontokban és feltételek mellett. A külterületen történő lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetése pedig csak abban az esetben lehetséges, ha egyrészt önkormányzati rendelet megengedi, másrészt az arra vonatkozó, illetékbélyeggel (3000 Ft) ellátott kérelmet 10 nappal korábban benyújtják az illetékes tűzvédelmi hatóságnak, így a Szombathelyi, Sárvári, Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltségnek, és ott engedélyezik az égetés végrehajtását.
Nem csak akkor gyújtunk persze szabadtéren tüzet, ha égetni akarunk, hanem akár, egy kerti grillezés során is. Az otthoni sütés-főzés, bográcsozás, vagy akár az erdőben, a kijelölt tűzrakóhelyeken történő tűzgyújtás természetesen továbbra is megengedett, viszont itt is ügyelni kell az alapvető tűzvédelmi szabályok betartására. Fontos, hogy a szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül! Minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról, vízről, homokról! Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám! Hasonlóan fontos, hogy csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani! A tűzrakás helyének kiválasztásakor is körültekintőnek kell lennünk, hogy ne legyenek a közelben könnyen lángra kapó dolgok, legyen az akár ruhanemű, száraz avar, gallyak, vagy hulladék. Arra is ügyelni kell, hogy szeles időben lehetőleg ne gyújtsunk tüzet, hisz ilyenkor a lángok könnyen továbbterjedhetnek.

Tűzgyújtási tilalom elrendelésekor a szabadtéri tűzgyújtás mindenhol tilos!

A szabadtéri tüzek kialakulását a legtöbb esetben az emberi hanyagság, gondatlanság eredményezi. Nem csak a jogszabályok megszegésével és a szándékos égetéssel idézhetünk elő tüzet, hanem egy apró figyelmetlenség is tragédiához vezethet. Egy rossz helyen eldobott gyufa, egy el nem oltott cigarettacsikk rengeteg kárt okozhat a természetben, de hasonlóan veszélyes lehet az is, ha a hulladékokat nem a kijelölt helyre dobjuk el.

A tavaszi-nyári időszakban a katasztrófavédelem folyamatosan ellenőrzi a szabadtéri égetésekkel kapcsolatos szabályok betartását. Amennyiben a tűzvédelmi előírások megszegése tüzet, illetve robbanásveszélyt idéz elő a tűzvédelmi bírság kiszabása kötelező, melynek összege több százezer forintig is terjedhet.
A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri a lakosságot, hogy embertársaik, környezetük, anyagi javaik védelme és biztonsága érdekében tartsák be a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó szabályokat!

Forrás: Vas MKVI

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2020-02-19 10:17

Játékost cserél csapatunk, az Egis Körmend

Erjon Kastrati megy Wesley Persons Jr. érkezikTovább

2020-02-19 05:07

Bánóczi László

fotókiállításaTovább

2020-02-18 19:39

Csákányi László Filmszínház műsora

február 25-igTovább

2020-02-18 19:11

Tóth Norbert visszatér Körmendre

"örömmel játszik újra együtt Ferencz Csabával"Tovább

2020-02-18 11:25

Gyermekkel való kapcsolattartás

tájékoztató a március 1-től életbe lépő változásrólTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink