Hírek, aktuális / Hogy megelőzzük a kéménytüzeket!

2019-01-05 09:28:38
Hogy megelőzzük a kéménytüzeket!
 
 A szilárd tüzelésű fűtésrendszerek, cserépkályhák, kandallók nagymértékű térhódításával, valamint a hidegebbre fordult időjárással egyenes arányosan megnövekedhet a kéménytüzek száma. A megelőzés érdekében fogalmaztunk meg néhány jó tanácsot, hogy elkerülhetők legyenek a kéményben keletkező tüzek!

Azokban a háztartásokban, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, a szilárd anyagok, vagy olaj égetésekor keletkező korom lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső keresztmetszetét, és a távozó magas hőmérsékletű füst hatására akár meg is gyulladhat. Hogy ezt elkerüljük, az alábbiak szerint járjunk el:
  • csak száraz fát, vagy erre alkalmas éghető anyagokat használjunk!
  • háztartási hulladékokkal üzemeltetni a fűtőberendezéseket szigorúan TILOS!
  • fáradt olajjal üzemeltetni a fűtőberendezést szigorúan TILOS!
  • tüzelőberendezéseket nem szabad túlterhelni, egyszerre sok fát rátenni!
  • szellőztessen rendszeresen!
A nem rendeltetésszerű használat jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetekhez is vezethet. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire. Fontos a megfelelő égési levegő biztosítása a tüzelőberendezés helyiségében. A szilárd-tüzelés, ezen belül a fatüzelés igényli fajlagosan a legtöbb égési levegőt. A kevés levegő miatt nő a koromképződés, nő az elégetlen gázok okozta veszteség, és nő a kátrány, szurok lecsapódás mértéke. A nyílt égésterű fűtőeszközök a szoba levegőjét használják el az égés során. Ezek jól szigetelő ajtók és ablakok esetén nem jutnak elég levegőhöz és – legyen bármennyire jó huzata is a kéménynek – másodpercek alatt veszélyes mennyiségű szén-monoxid jöhet létre. Ezért még a hideg időjárás esetén is szellőztessen rendszeresen! Amennyiben a konyhai páraelszívó és a fűtőberendezés helyisége azonos légtérben van, fennáll a veszélye a kéménybe távozó égéstermék, szén-monoxid visszaáramlásának. Ezért fokozott óvatossággal járjunk el ilyen esetben.
További kéményproblémák, amelyek tüzet okozhatnak:
  • kéményajtó hiányzik, vagy nincs kettős záródása
  • a kémény vakolata hézagos, repedezett
  • éghető anyagú a padló borítása
  • a kémény közelében – 12 cm-en belül – éghető anyagú faszerkezet van beépítve
  • a kéményfalazaton épületgépészet elem (pl. villamos kötődoboz) van elhelyezve
További kockázati tényezőt jelent a kémény bélelése. Az eternitcső nem tűri jól a hőt, a melegtől elrobban, az alumínium cső pedig elolvadhat.

Ha kéményből szikrákat, vagy lángokat lát távozni, hívja a 112-es segélyhívószámot!

Forrás: VAS KVI

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

2024-03-28 09:41

Nyertes pályázat

Új óvodakertet hoznak létreTovább

2024-03-28 09:29

Pályázati kiírás

ingatlan bérbeadásaTovább

2024-03-27 14:00

Iskolai beiratkozás

2024/2025-s tanévTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink