Hírek, aktuális / Hogyan érinti az új társadalombiztosítási törvény a dolgozó nyugdíjasokat?

2020-05-26 10:57:06
Hogyan érinti  az új társadalombiztosítási törvény a dolgozó nyugdíjasokat?
 
A társadalombiztosításról szóló új törvény 2020. július 1-jei hatályba lépése után az öregségi nyugdíj mellett bármilyen jogviszonyban dolgozók a keresetük után nem fizetnek társadalombiztosítási járulékot, emiatt a nyugdíjtörvényben megszűnik két rendelkezés: 
- egyrészt a nők kedvezményes nyugdíja mellett végzett munkával szerzett keresetek tekintetében minden jogviszonyban megszűnik az éves keretösszeg korlátozó szabálya, 
- másrészt a nyugdíj melletti keresetek ezután nem jogosítanak nyugdíjnövelésre.
 
Az éves keretösszeget a nők kedvezményes nyugdíja mellett munkaviszonyban dolgozó hölgyek már 2019. január 1-jétől, a bármely más jogviszonyban dolgozó nők pedig 2020. július 1-jétől hagyhatják figyelmen kívül. A megszűnő korlátozás szerint annak a kedvezményes nyugdíjban részesülő hölgynek a részére,  akinek a nyugdíja mellett végzett munkájából származó, nyugdíjjárulék alapját képező keresete az év első napjától számolva meghaladja a minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát (ez az éves keretösszeg), az annak elérését követő hónap első napjától az adott év december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell. 

A közszférában főszabályként nem kellett alkalmazni az éves keretösszeg korlátozását, hiszen a nők kedvezményes nyugdíját szüneteltetik mindaddig, amíg a közszolgálati jellegű jogviszony fennáll. 
 
A közszolgálatban dolgozó és a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő hölgyek nyugdíja (akárcsak a korbetöltött öregségi nyugdíjban részesülő személyek nyugdíja) a közalkalmazotti és hasonló közszolgálati jellegű jogviszonyuk fennállása tartama alatt továbbra is szünetel (de a szünetelés tartama alatt is nyugdíjasnak minősülnek), mert azokat a rendelkezéseket viszont nem helyezik hatályon kívül, amelyek egyrészt megnehezítik a közszférában dolgozók nyugdíj melletti munkavégzését, másrészt tiltják még a nehezen megszerezhető kormányzati jóváhagyással nyugdíjasként tovább dolgozó közszolgák részére is az illetmény és a nyugdíj egyidejű kifizetését. 

Miután 2020. július 1-jétől már nem kell fizetni járulékot a nyugdíj mellett szerzett kereset után egyetlen dolgozó nyugdíjasnak sem, a nyugdíjtörvényben hatályon kívül helyezik a járulékalapot képező keresetek révén szerezhető nyugdíjnövelésről szóló rendelkezéseket is.
 
Ha ezzel vagy bármilyen más nyugdíjüggyel kapcsolatban Önnek  személyes kérdése van, ide kattintva teheti föl!


Forrás és további információk a nyugdíjjal kapcsolatban: www.nyugdijguru.hu

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2020-07-06 17:05

Kiállításnyitó N. Sebestyén Katalin

Teremtés a tér időbenTovább

2020-07-06 13:48

30Y

20:00 IDEGEN 21:15 30YTovább

2020-07-06 11:48

Streetball 2020

augusztus 22. KörmendTovább

2020-07-06 10:09

Ittasan okoztak balesetet

büntetőeljárást indított a Körmendi RendőrkapitányságTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink