Hírek, aktuális / Idén is érdemes mielőbb nyilatkozni az adókedvezményekről

2020-01-15 15:01:32
Idén is érdemes mielőbb nyilatkozni az adókedvezményekről
 
Célszerű már januárban kitölteni az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkáltatók mielőbb figyelembe vegyék a munkavállalóknak járó kedvezményeket. A nyilatkozat idén már online is kitölthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján. Ettől az évtől a négy vagy több gyermeket nevelő anyák is kedvezményben részesülnek.
 
Az adóelőleg-nyilatkozatot a dolgozó tölti ki és adja át munkáltatójának, kifizetőjének. A bérszámfejtéskor a munkáltató a nyilatkozatnak megfelelően veszi figyelembe a munkavállalónak járó kedvezményeket. Aki már a januári fizetésben érvényesítené a kedvezményeket, annak az első bérszámfejtés előtt nyilatkoznia kell. Az adóelőleg-nyilatkozatok alapján év közben érvényesített kedvezmények automatikusan bekerülnek a NAV által készített adóbevallási tervezetbe.
 
Az ügyfélkapuval, telefonos azonosítással vagy e-személyi igazolvánnyal (utóbbi használatához kártyaolvasó szükséges) rendelkező magánszemélyeknek a NAV idén már új alternatívát is kínál, ők az adóelőleg-nyilatkozatot online is kitölthetik és benyújthatják a NAV honlapján elérhető (https://onya.nav.gov.hu) Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA). Az  ONYA-val beküldött bizonylatokat a NAV automatikusan továbbítja a nyilatkozaton megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek, ezért fontos az adatok helyes megadása.
 
Az adóelőleg-nyilatkozatok hagyományos formái megmaradnak, így továbbra is lehetőség van a NAV honlapján az Adóelőleg-nyilatkozat Alkalmazással (ANYA) elkészített, kinyomtatott vagy a kézzel kitöltött nyilatkozatokat a kifizetőknek személyesen átadni. Utóbbihoz az ajánlott nyilatkozatminták és a kitöltési útmutatók letölthetők a NAV honlapjáról.
 
2020-tól a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményre jogosultak, amit az összevont adóalapba tartozó egyes jövedelmekre érvényesíthetnek. Négy vagy több gyermeket nevelő anyának az a nő minősül, aki vér szerinti vagy örökbefogadó szülőként az általa nevelt legalább négy gyermek után családi pótlékra jogosult, vagy jogosultsága legalább 12 éven át fennállt. A részletes szabályokat a NAV 73. számú információs füzete tartalmazza.
 
Az első házasok kedvezménye változatlanul 24 hónapon keresztül havi 5 000 forint adómegtakarítást jelent a házaspároknak. A családi kedvezménnyel pedig az egy gyermeket nevelőknél 10 000, a két gyermeket nevelőknél gyermekenként 20 000, a három vagy több gyermeket nevelőknél pedig gyermekenként 33 000 forinttal több kerülhet havonta a családi kasszába. Idén havi 8 050 forint személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít. A kedvezmény érvényesítésének feltétele a súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolás vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozat.
 

 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-19 14:37

Egy szál rózsa minden hölgynek nőnapon

A hölgyeket ünnepelték KörmendenTovább

2024-03-19 09:16

Szavalóverseny a Költészet Napja alkalmából

Nevezési határidő: április 22.Tovább

2024-03-19 09:06

Idén 780 éves lesz a város, készülnek az évfordulóra

Egyeztető fórumot tartottak a város civil szervezeteinek részvételévelTovább

2024-03-18 15:14

Ovilátogató

Dienes Lajos Katolikus ÓvodaTovább

2024-03-18 11:41

Körmendi bemutatkozó Győrben

"Körmendi fotós szemmel"Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink