Hírek, aktuális / Idén is meghirdették a hungarikum pályázatot

2021-02-03 14:56:29
Idén is meghirdették a hungarikum pályázatot
 
930 millió forintos keretösszeggel hirdette meg az agrártárca a 2021. évi hungarikum pályázatot, mely három célterületen belül biztosít forrásokat a nyertesek számára. A fő hangsúly ezúttal is a nemzeti értékek bemutatásán és népszerűsítésén lesz.

Az idei pályázat ismertetését célzó sajtótájékoztatón Nagy István agrárminiszter emlékeztetett: jövőre lesz egy évtizede annak, hogy az Országgyűlés ellenszavazat nélkül elfogadta a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényt, ami – ahogyan fogalmazott – kiállta az idők próbáját.
 
„A világban élő magyarok számára megfelelő jogi keretet ad a fontos értékek azonosításához, gyűjtéséhez, dokumentálásához, s lehetőséget biztosít széleskörű megismertetésükre, védelmükre és megőrzésükre, illetve erősíti a helyi és nemzeti identitást is. A helyi, tájegységi, megyei értékekből, nemzeti sajátosságokból felépülő értékpiramis a kiemelkedő nemzeti értékekre éppúgy ráirányítja a figyelmet, mint a hungarikumokra. Az értékfeltárás mindezeken túl a Kárpát-medencei nemzetegyesítés eszköze is” – magyarázta. Szavaiból kiderült, hogy
az értékgyűjtő munka nyomán immár 76 hungarikum, 181 kiemelkedő nemzeti érték és több mint 1100 települési és tájegységi értéktár, valamint mintegy 10 ezer települési érték, 19 megyei értéktár s csaknem 2 ezer megyei érték szerepel a nyilvántartásokban.
A külhoni nemzetrészek értéktáraiban pedig több száz érték szerepel. A hazai és külhoni értékgyűjtés előmozdítására kiírt eddigi 10 pályázat 1456 anyaországi és határon túli nyertese összesen 2,8 milliárd forintnyi támogatáshoz jutott. A 344 egyedi támogatást is beleszámítva ez az összeg meghaladta a 4,2 milliárd forintot is.
Nagy István elmondta, hogy az utóbbi években rendkívüli mértékben nőtt az érdeklődés a pályázat iránt, ezért a kormány emelt a korábbi, 230 millió forintos keretösszegen. Idén összesen 930 millió forintra lehet pályázni, méghozzá három célterületen belül. Az első célterület 900 millió forintos keretösszegéből a nemzeti értékek bemutatását, népszerűsítést kívánja segíteni az agrártárca.
A települési, tájegységi, megyei értéktárral rendelkező önkormányzatuk, az általuk létrehozott nonprofit gazdasági társaságok, közművelődési intézmények, civil szervezetek, közalapítványok, egyházi jogi személyek és határon túli szervezetek pályázhatnak. Egészen pontosan 1 és 4 millió forint közötti összegre, amit nyomtatott és elektronikus kiadványok, honlapok, filmek készítésére, bemutatóterek kialakítására, illetve rendezvények szervezésére fordíthatnak.
 


A második célterület 15 millió forintos keretösszeggel áll a pályázók rendelkezésére, akik települési, tájegységi értéktárak létrehozására pályázhatnak 500 ezer és 1,5 millió forintos keretösszegig.

A harmadik célterületet szintén 15 millió forinttal hirdette meg a szaktárca: a pályázóknak ez esetben a divatban kell megjeleníteniük a Kárpát-medence hagyományos öltözetkultúráját; az elnyerhető támogatás összege 250 ezer forinttól 500 ezerig terjedhet. Az agrárminiszter hozzátette:
a támogatással megvalósuló, nemzeti identitást és összetartozást erősítő rendezvények, kiadványok, marketing-tevékenységek jelentősen hozzájárulnak a belföldi turizmus erősítéséhez, ezáltal pedig a gazdaság újraindításához és fejlesztéséhez is.

V. Németh Zsolt  kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos elmondta, a pályázatokat az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is elektronikus formában lehet benyújtani, a www.palyazat.hungarikum.hu webcímen közzétett tájékoztatónak megfelelően. A felület február 2-án nyílt meg, s a tervek szerint egy hónap áll majd a pályázók rendelkezésére. A támogatott tevékenységek megvalósításának határideje – célterülettől függően – 2022. január 31-e, illetve április 30-a lesz.


Forrás: magyarmezogazdasag.hu


 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-29 09:47

Húsvétváró Családi Medvehagyma-Nap

a Csehi hegyen március 30-ánTovább

2024-03-29 09:44

II. Hódfesztivál

HegyháthodászTovább

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink