Hírek, aktuális / Ismét tejesdobozokon kampányol az Országos Tűzmegelőzési Bizottság

2021-07-14 10:48:49
 
Ismét tejesdobozokon kampányol az Országos Tűzmegelőzési Bizottság

Az idei év első felében csaknem 4 ezer lakástűz volt Magyarországon, azaz nagyjából 68 percenként kigyulladt egy otthon. A tűzesetek egy része sajnos tragikus kimenetelű volt, számos sérüléssel járó eset mellett átlagosan minden ötödik nap a tűz vagy a füst áldozatává vált egy-egy ember. A szén-monoxid-mérgezések és a szabadtéri tüzek után most a lakástüzek megelőzésére indított tájékoztató kampányt az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB), a főbb üzenetek az Alföldi Tej Kft. tejesdobozain olvashatóak.

A lakástüzek során összesen 47 ezer négyzetméternyi otthon vált a tűz martalékává, gyakran olyan mértékű kár keletkezett, hogy az otthonok lakhatatlanná váltak. Az idei lakástüzek nagy számához hozzájárult a hideg tél és a hűvös tavasz, valamint a járvány, amelynek következtében az emberek a megszokottnál több időt töltöttek otthon. A home office és az online oktatás hónapjaiban sokkal több műszaki eszközt használt mindenki, és a régi elektromos vezetékek sok esetben nem bírták a megnövekedett terhelést. Nemcsak a túlterhelt hálózat vezetett lakástűzhöz, hanem a tűzhelyen felejtett étel, a cigaretta, nyílt láng figyelmetlen kezelése, de sokszor elég volt a lakástűzhöz az elavult fűtés is. A tűzesetek leggyakoribb kiindulási helye a konyha, illetve a hálószoba és a nappali volt. 

Szerencsére a lakástüzek kis odafigyeléssel és legalább egy, de inkább több füstérzékelő használatával könnyedén megelőzhetőek, pár ezer forintos beruházással életeket és milliós értékeket lehet megmenteni. A kéménytüzek is jelentős számban veszélyeztetik otthonunkat, amelyeket megfelelő tüzeléssel és a kémények rendszeres ellenőrzésével, tisztításával el lehet kerülni.
Az Alföldi Tej Kft. és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság keretein belül működő Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) 2020 decemberében kötött megállapodást arról, hogy 2021 folyamán négy témában – szén-monoxid-mérgezés, erdőtüzek, lakástüzek, illetve fűtési időszakban a lakás- és kéménytüzek megelőzése – végeznek közös tájékoztatást. Az év folyamán összesen mintegy 12 millió tejesdobozon lesz látható a tűz- és szén-monoxid-mérgezés veszélyeivel kapcsolatos figyelemfelhívás. 

A megállapodás részeként az OTB az Alföldi Tej Kft. „Magyar Tej 2,8% ESL” tejesdobozain hívja fel a vásárlók figyelmét a lakástüzek megelőzésére, valamint a füstérzékelők hasznosságára. A tejesdobozok július közepétől országosan a legtöbb áruházlánc polcain elérhetők lesznek. A mintegy három hónapra tervezett kommunikációs kampány ideje alatt körülbelül 3 és fél millió tejesdoboz hirdeti majd a lakástüzek elleni védekezés módszereit


Katasztrófavédelem

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-29 09:47

Húsvétváró Családi Medvehagyma-Nap

a Csehi hegyen március 30-ánTovább

2024-03-29 09:44

II. Hódfesztivál

HegyháthodászTovább

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink