Hírek, aktuális / Minden bíróságon elérhetővé válik a periratokba való elektronikus betekintés

2020-02-17 12:45:10
Minden bíróságon elérhetővé válik a periratokba való elektronikus betekintés 
 
A 2020. januárjától indult polgári és büntető ügyekben minden bíróságon elérhetővé válik a periratokba való elektronikus betekintés. Az iratbetekintés felmenő rendszerben történik: ha egy ügyben járásbírósági szinten kezdődött a per, amely fellebbezés miatt törvényszéki szintre megérkezik, akkor onnantól kezdődően lehetőség van az elektronikus iratbetekintésre. A felek így az ország minden bíróságán megtekinthetik a bírósági peres ügyek iratait. 

Mindezekről dr. Kékedi Szabolcs, az Országos Bírósági Hivatal Elektronikus Eljárások Főosztályának főosztályvezetője az InfoRádió Paragrafus című műsorában beszélt, amely ezúttal az E-akta működésével foglalkozott.
Kékedi Szabolcs hangsúlyozta, hogy az E-akta elsősorban az ügyfelek kényelmét szolgálja, amellyel a peres felek bárhol és bármikor online belenézhetnek az ügyük irataiba. A lehetőségnek köszönhetően nincs szükség utazásra ahhoz, hogy valaki megtekintse az említett iratokat. Emellett megspórolható az iratmásolat kérésével járó illeték, illetve a másolás ára is.

Hasonló előnyökkel jár az új lehetőség a peres felek képviselői számára is. A főosztályvezető úgy fogalmazott, hogy az ügyvédek, az ügyészek, a jogtanácsosok is online tudják megtekinteni a folyamatban lévő peresügyi iratokat. Ezzel óriási távolságokat lehet áthidalni, ami egyszerre jelent idő- és költséghatékonyságot.

Az elérhetőségek a bíróságok központi honlapján találhatók, a birosag.hu weblapon belül pedig az eakta.birosag.hu alcímen lehet élni az elektronikus akta betekintéssel. Kékedi Szabolcs leszögezte, az érintetteknek így az ország minden bíróságán lehetőségük van megtekinteni a bírósági peres ügyek iratait.

A beszélgetés itt hallgatható vissza, a Paragrafus című műsor második részében.

Forrás: birosag.hu

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-24 16:00

Made In Hungária Musical Körmenden

Magyarock DalszínházTovább

2024-04-24 11:09

Holnap kinyit a Körmendi Mozi

A moziban csütörtöktől vasárnapig lesznek vetítésekTovább

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink