Hírek, aktuális / Prof. dr. Széll Kálmán az első Boldog Batthyány László díjas

2018-01-23 12:55:35
Prof. dr. Széll Kálmán az első Boldog Batthyány László díjas
 
Hálaadó szentmisével emlékeztek meg Dr. Batthyány Strattmann László 1931-es halálának évfordulójáról január 22-én Körmenden.

 
A helyi képviselő-testület tavaly decemberben döntött arról, hogy ezt a napot beemeli a város ünnepnapjai közé. Szerettek volna a jeles évfordulóról méltó módon megemlékezni. Mostantól a város védőszentje is Dr. Batthyány-Strattmann László- tudtuk meg Bebes Istvántól, Körmend polgármesterétől.
Időközben a Szombathelyi Egyházmegye idén megalapította A test és a lélek orvosa-Boldog Batthyány László díjat, amit Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök ekkor adott át ünnepélyes keretek között a Szent Erzsébet Plébánia Templomban.
A díjjal minden évben szeretnének köszönetet mondani a magyar orvosképzés kiemelkedő alakjainak, akik gyógyító küldetésüket alázattal végzik, hivatásukban kiemelkedő eredményeket érnek el és példaértékű szolgálatot teljesítenek.
A test és a lélek doktora Boldog Batthány László díj- azért ezt a nevet kapta az elismerés, mert a testet és a lelket együtt kell gyógyítani, a kettő egymástól elválaszthatatlan. Ezt tudta az egykori hercegorvos is, aki minden nap imádkozott a betegeiért- mondta dr. Székely János, megyéspüspök Körmenden. Hozzátette: Szeretnénk, ha a jövőben is ez a szellemiség vezetné a magyar orvosokat.
A dr. Batthyány Strattmann László által működtetett kórházban úgy bántak a betegekkel, mint a királlyal- a cél, hogy ezt minden beteg, elesett átélhesse a jövőben. 
A szentmise további részében dr. Gyürki László tartott előadást Battyhány László életéről, majd PhD. dr. Csákváry Violetta csecsemő-és gyermekgyógyász szavait hallhattuk, aki a hitről és az orvosi munkáról beszélt.
 
Végül Székely János megyéspüspök több évtizedes kiemelkedő orvosi munkásságának és példamutató keresztény életének elismeréseként Prof. dr. Széll Kálmánnak átadta az első, A Test és lélek orvosa - Boldog Batthyány László díjat.
 
 
Az ünnepi püspöki misén Sabáli László, Batthyány miséjét énekelte a Városi Vegyeskar, amit a szerző 15 évvel ezelőtt komponált dr. Batthyány László hercegorvos  boldoggá-avatásának tiszteletére.

Markó Petra
Fotó: www.martimus.hu itt az elhangzott beszédeket is meghallgathatja
 
 
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

2024-03-28 09:41

Nyertes pályázat

Új óvodakertet hoznak létreTovább

2024-03-28 09:29

Pályázati kiírás

ingatlan bérbeadásaTovább

2024-03-27 14:00

Iskolai beiratkozás

2024/2025-s tanévTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink