Hírek, aktuális / Sorban állás helyett kérjen online keresetkimutatást!

2020-02-20 04:59:31
Sorban állás helyett kérjen online keresetkimutatást!
 
 
A banki hitelfelvételhez eddig is elengedhetetlen volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kiállított jövedelemigazolás. Februártól azonban a NAV új szolgáltatásával, az online keresetkimutatással jelentősen felgyorsul az igénylési folyamat. A keresetkimutatás pár kattintással beszerezhető és, ha az igénylő az adatokat rendben találja, a NAV elküldi azt a KHR-t (központi hitelinformációs rendszert) kezelő pénzügyi vállalkozásnak, aki a közvetlenül a megjelölt banknak továbbítja.
 
Jövedelemigazolást eddig személyesen a NAV ügyfélszolgálatain, postán vagy elektronikusan az „IGAZOL” nyomtatvány ügyfélkapus benyújtásával lehetett kérni. Most azonban – a NAV és a Magyar Nemzeti Bank által közösen kidolgozott rendszerben – az új keresetkimutatás online, az eBEV-portálon keresztül igényelhető, ez pedig jelentősen lerövidíti az ügyfél, a NAV és az adott bank közötti kommunikációt.
 
Az ügyfél webes kérelmére a NAV elkészít egy kimutatástervezetet és, ha az igénylő jóváhagyja azt, utána elküldi a KHR-t kezelő pénzügyi vállalkozáson keresztül az előzetesen megjelölt banknak. A szolgáltatás további előnye, hogy nem kell hozzá semmilyen külön kitöltőprogramot vagy alkalmazást, nyomtatványt letölteni, az egész folyamat végigvihető online, bármilyen okoseszközön.
 
Fontos különbség, hogy a keresetkimutatás – szemben a jövedelemigazolással, ami lezárt adóévi adatokat tükröz – a munkáltatók, kifizetők által havonta NAV-hoz lejelentett legfrissebb adatok alapján készül. Tehát mindig az igénylést megelőző második hónap utolsó napjáig terjedő 12 hónap adatait tartalmazza.
 
Ha valakinek még nincs ügyfélkapuja, de igénybe szeretné venni ezt a szolgáltatást, akkor ügyfélkaput személyesen a NAV bármelyik ügyfélszolgálatán, a kormányablakokban, a kijelölt postákon vagy akár a külképviseleteken is nyithat.
 
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

2024-03-28 09:41

Nyertes pályázat

Új óvodakertet hoznak létreTovább

2024-03-28 09:29

Pályázati kiírás

ingatlan bérbeadásaTovább

2024-03-27 14:00

Iskolai beiratkozás

2024/2025-s tanévTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink