Hírek, aktuális / Több tűzesethez riasztották a tűzoltókat az elmúlt napokban

2019-02-09 10:47:24
Több tűzesethez riasztották a tűzoltókat az elmúlt napokban

Az elmúlt napokban megnövekedett azoknak a tűzeseteknek a száma a megyében, amelyek lakóingatlanokban, kazánok környezetében, vagy kéményekben keletkeztek. Odafigyeléssel az otthon jellegű tűzesetek is megelőzhetőek!

Tűz ütött ki egy körülbelül húsz négyzetméter alapterületű kazánházában Kenézen, a Kossuth Lajos utcában szerdán délután. A lángok érintették a melléképületben tárolt szalmabálákat, valamint a szomszédos garázs tetőszerkezetét is. A tűzesethez a szombathelyi és a sárvári hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett három vízsugárral oltották el a lángokat. Az eset során senki nem sérült meg.

Kéményben lerakódott korom izzott, füstölt Püspökmolnári településen, a Kossuth Lajos utcában csütörtökön a reggeli órákban. A vasvári önkormányzati tűzoltók vonultak a helyszínre. Az egység kéziszerszámok segítségével az éghető anyagot eltávolította, ezzel az égést megszüntette. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Kazán és annak környezete égett Táplánszentkereszten, a Rákóczi utcában található családi házban csütörtökön a kora esti órákban. A szombathelyi hivatásos és a táplánszentkereszti önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre. Az egységek kiérkezéséig az áramtalanítás megtörtént. A tűzoltók egy vízsugárral a tűz továbbterjedését megfékezték, majd eloltották a lángokat. A tűzeset során nem sérült meg senki, lakosságvédelmi intézkedésre volt szükség.

Az idei évben Vas megyében ez idáig 74 tűzeset volt, ebből 24 lakóingatlanban keletkezett. A tűzoltó egységeket pedig 7 esetben riasztották kéményekben keletkezett tüzek megfékezéséhez. Csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelőberendezést használjunk, beüzemelést, javítását pedig bízzuk szakemberre. Rendszeresen ellenőriztessük kéményünk állapotát szakemberrel. Ne tároljunk tűzveszélyes folyadékot, éghető anyagot a kazán/fűtőtest közelében.

Ügyeljünk arra, hogy a kazán füstcsöve, kéménye se okozhasson tüzet. A tüzelőberendezés füstcsöve legyen fémbilinccsel a falhoz rögzítve, ne tudjon szétcsúszni, kiesni a helyéről. Ha elmegyünk otthonról, ne rakjuk meg a kazánt, mert ha áramszünet lesz, a keringetés megszűntével a víz felforr a kazánban, és az felhasadhat, felrobbanhat. A szilárd tüzelőanyaggal üzemelő kazánok, kandallók nyílt égésterűek, tehát a működéshez szükséges oxigént a környezetükből nyerik. Ha a tüzelőberendezés a lakásban van, ügyeljünk arra, hogy mindig legyen a tökéletes égéshez elegendő levegő. A korszerű, jól záró, hőszigetelt ablakok beépítése során gondoljunk arra, hogy lakásunk megfelelő légutánpótlása, szellőztetése biztosítva legyen, így akadályozhatók meg a szén-monoxid-mérgezések, és a tökéletlen égés látható nyomai, a koromlerakódások a falon.

VAS KVI

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-18 16:59

A jáki Szent György-templom megáldása

2024. április 21-énTovább

2024-04-18 16:20

Kosárlabda Diákolimpia Országos Elődöntője Körmenden

Továbbjutott az Olcsai csapataTovább

2024-04-18 15:56

Áramszüneti tájékoztató

Új fogyasztó bekötéseTovább

2024-04-18 10:42

Szavalóverseny a Költészet Napja alkalmából

Nevezési határidő: április 22.Tovább

2024-04-18 10:34

Gyermek Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink