Hírek, aktuális / Tűzgyújtási tilalom

2020-05-18 10:09:22
Tűzgyújtási tilalom

Az erdőtörvény 2017. szeptember 1-i hatályba lépése óta, a tűzgyújtási tilalom, a fokozott tűzveszély időszakának területi meghatározásával és közzétételével kerül kihirdetésre. A fokozott tűzveszély időszakának meghatározásáról és a lakosság erről történő tájékoztatásáról a katasztrófavédelem központi szervének bevonásával az erdőgazdálkodásért felelős miniszter gondoskodik a NÉBIH hivatalos oldalain megjelenített térkép és tájékoztató útján.

 

Aktuális tűzgyújtási tilalom a pirossal színezett területeken van életben.
Forrás: nébih

A képre kattintva az erdészeti hatóság által készített interaktív tűzgyújtási tilalom térképre navigál, ahol további információkat talál, illetve be tudja azonosítani a lakóhelye környékén található erdőterületeket.
 
 


Fokozott tűzveszély időszakában tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. Ide kell érteni a tűzgyújtási tilalom térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag és gazégetést is.
Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi bírsággal sújtható!

A fokozott tűzveszély időszakának kihirdetése és visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ.

belterületi kerti és növényi hulladék égetése a hatályos levegővédelmi szabályozás alapján tiltott.
A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben belterületi ingatlanokra felmentést adhat, melyben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit. A helyi önkormányzatnál kell érdeklődni, hogy mikor lehet a kertben égetni. Amennyiben nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak, abban az esetben nem szabad avart és kerti hulladékot égetni.
Erdőterületen nem minősül tűzgyújtásnak a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszköz alkalmazása, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva.

Forrás: NÉBIH, Eumet, erdotuz.hu

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

2024-04-23 08:53

Szurkolói ankétot tartottak Körmenden

A szurkolók nem maradtak adósak a kérdésekkel.Tovább

2024-04-23 08:43

A körmendiek számíthatnak rájuk

évértékelő közgyűlésTovább

2024-04-22 18:00

Választási hírek

nyilvántartásba vételi határozatokTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink