Hírek, aktuális / Veszélyes lehet a köd

2020-10-24 10:30:49
Veszélyes lehet a köd
 
Óvatosan az utakon!
 
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma az ország északi felén több helyen várható köd, elsősorban északnyugaton sűrű köd. A látási viszonyok délelőtt csak lassan javulnak. Ezért mindenkit fokozott óvatosságra, és a szokásosnál körültekintőbb közlekedésre intünk.  

A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok jelennek meg előtte, és a közvilágítás sem segíti a haladást.
Az egyik legfontosabb, hogy ködös útszakaszokon csökkentsük járművünk sebességét, valamint tartsunk a szokásosnál nagyobb követési távolságot, és lehetőleg tartózkodjunk az előzéstől! Különösen veszélyes lehet, amikor hirtelen érkezünk egy ködfoltba, mert ekkor a látótávolság nagyon rövid idő alatt jelentősen lecsökken, és nem tudhatjuk, milyen veszélyekkel, kockázatokkal kell számolnunk.

Köd esetén használjunk ködfényszórót! Ha járművünk ezzel nem rendelkezik, akkor a tompított fényszórót kell bekapcsolni. A távolsági fényszóró használata kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez.

Csúszós úton a gépjárművezetőknek számolnia kell azzal, hogy mind a megállás, mind a kanyarodás komoly koncentrációt igényel, de még az egyenes haladás is nagyobb óvatosságot követel. Amennyiben az autó fara elkezd oldalra enyhén kitörni, finom ellenirányú kormánymozdulattal korrigáljuk!

Közlekedésünk során számoljunk az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik.
Ha pedig gyalogosan közlekedünk lakott területen kívüli útszakaszokon, akkor mindig vegyük fel a fényvisszaverő mellényt, mely észlelhetőségünket, és ezáltal biztonságunkat sokszorosára növelheti!
 
Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság idén október 19. és december 6. között rendezi meg Látni és látszani 2020 kampányát, amellyel szeretnék felhívni a figyelmet az őszi időjárás okozta vezetésbiztonsági kihívásokra. A kampány célja, hogy világossá váljon a közlekedés szereplőire háruló felelősség, valamint az, hogy a vezető látása és a vezetett gépjármű műszaki állapota és láthatósága elválaszthatatlan összetevői a biztonságos közlekedésnek.

Az akcióval kapcsolatos részletekről itt olvashatnak.
 
… hogy mindenki hazaérjen!

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-28 15:26

Megnyitja kapuit a Jeli Varázskert

2024. március 29-énTovább

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

2024-03-28 09:41

Nyertes pályázat

Új óvodakertet hoznak létreTovább

2024-03-28 09:29

Pályázati kiírás

ingatlan bérbeadásaTovább

2024-03-27 14:00

Iskolai beiratkozás

2024/2025-s tanévTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink