Hírek, aktuális / Árvízi és belvíz elleni védekezés kezdődött Vas megyében

2017-09-20 11:33:23
Az elmúlt 48 órában Vas megyében 36-42 mm csapadék hullott amely már vízzel telített talajra érkezett.
 
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a talaj felső 50 cm-es rétege telítetté vált, valamint a Rába folyó vízgyűjtő területén lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt a folyó vízszintje jelentősen megemelkedett. Szentgotthárdnál és Körmendnél a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a megelőző tevékenységek, beavatkozások elvégzése érdekében és a várható csapadék mennyiségéből adódó árvízi előrejelzésre tekintettel I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el.
Belvíz okozott gondot Körmenden a Mátyás király utcában, ahol a nagy mennyiségű csapadék a szennyvízhálózatot és a csapadékelvezető hálózatot is telítette. Itt a körmendi hivatásos tűzoltók három szivattyúval a vizet az Északi öv árokba emelték át.
Magyarszombatfán szintén a nagy mennyiségű csapadék miatt a vízelvezető árkok teltek meg. Ennek következtében négy lakóház közvetlen, hat lakóház közvetett veszélynek volt kitéve. A helyszínen a lenti hivatásos tűzoltók, a magyarszombatfai és bajánsenyei önkéntes tűzoltók, a helyi polgárőrség tíz fővel és két szivattyúval végezték a víz eltávolítást a körmendi hivatásos tűzoltók parancsnokhelyettesének irányításával a helyi önkormányzat bevonásával. A védekezéshez ötszáz homokzsák és három köbméter homok is felhasználásra került, melyekkel a lakóházakat védték. Ideiglenesen, mintegy két óra időtartamra a Magyarszombatfát Velemérrel összekötő közút is lezárásra került a vízátfolyások miatt, amit ¾ 2 órakor ismét megnyitottak a közúti forgalom számára.
Velemér településen a Fő úton a nagy mennyiségű csapadék miatt a vízelvezető árkok teltek meg, átereszek dugultak el. A víz által veszélyeztetett két lakóépület közeléből a felgyülemlett csapadékot az őriszentpéteri önkéntes tűzoltók négy fővel és két szivattyúval távolították el.
Alsószölnökön a Szölnök-patak kilépett a medréből, ami öt lakóépületet közvetlenül veszélyeztetett. Az alsószölnök önkéntes tűzoltók tizenöt fővel, a felsőszölnök önkéntes tűzoltók négy fővel végezték a helyszínen a védekezést mintegy ezer homokzsákkal.


Fotó: Herczeg Zoltán tű. főhadnagy Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
VAS MKVI

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

2024-03-28 09:41

Nyertes pályázat

Új óvodakertet hoznak létreTovább

2024-03-28 09:29

Pályázati kiírás

ingatlan bérbeadásaTovább

2024-03-27 14:00

Iskolai beiratkozás

2024/2025-s tanévTovább

2024-03-27 10:18

AGORA–Savaria Filmszínház műsora

2024. március 28. - 2024. április 3.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink