Hírek, aktuális / Év végi ünnepek körüli munkavégzés szabályai

2018-12-14 11:45:02
Év végi ünnepek körüli munkavégzés szabályai

Az év végi ünnepek jelentős befolyással bírnak a munkavégzés szabályaira, amire nem csak a munkáltatóknak, hanem a munkavállalóknak is fokozottan érdemes figyelniük.


A munkavállalók egy része ugyanis erre az időszakra ütemezi megmaradt szabadságának felhasználását, de a munkáltató maga is köteles gondoskodni arról, hogy a szabadságok kiadása rendben megtörténjen.
A szabadság kiadására a munka törvénykönyve (Mt.) - a pihenést, regenerálódást biztosítandó – szigorú szabályokat ír elő. A munkáltató és a munkavállaló közötti megállapodás ezektől csak a munkavállaló javára térhet el, illetve kollektív szerződés írhatja felül.

A szabadságot fő szabály szerint a munkáltató adja ki, a munkavállaló előzetes meghallgatása után, ugyanakkor a szabadság egy része felett utóbbi rendelkezik. A szabadságot – kevés kivételtől eltekintve – az esedékesség évében, vagyis az adott naptári évben kell kiadni. Kivételes esetben kizárólag az életkor szerinti pótszabadság vihető át a következő naptári évre, ennek kiadását az Mt. részletesen szabályozza.

A munkaszüneti napok körüli munkarend eltér a naptár szerinti munkarendtől, ez azonban nem minden munkavállalóra, csupán az általános munkarendben foglalkoztatottakra terjed ki. Ettől eltérő munkarendek - megszakítás nélküli, több műszakos, idényjellegű, illetve egyenlőtlen munkaidő-beosztás - esetén az általánostól eltérően rendelkezik az Mt.

A bronz-, ezüst- és aranyvasárnapokra eltérő munkajogi szabály nem vonatkozik, így az e napokon történő foglalkoztatásra is a vasárnapi munkavégzés általános szabályait kell alkalmazni. Az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállaló részére vasárnapra munkavégzés csak rendkívüli munkaidőben rendelhető el.

A vasárnap rendes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalót 50% vasárnapi pótlék illeti meg, ha foglalkoztatására kizárólag több műszakos tevékenység keretében, készenléti jellegű munkakörben vagy kereskedelmi jellegű tevékenységet folytató cégnél kerül sor. Eltérően a vasárnapi munkavégzéstől, a munkaszüneti napi munkavégzésért minden esetben 100 százalékos pótlék jár.
Ha a munkavállaló vasárnapi pótlékra jogosult és a vasárnapi pihenőnapon rendkívüli munkavégzést teljesít, akkor részére az erre az időre járó alapbérén felül 150% pótlék (50% vasárnapi pótlék és 100% rendkívüli munka pótléka), vagy 100% pótlék (50% vasárnapi pótlék és 50% rendkívüli munka pótléka) és egy másik pihenőnap jár. Amennyiben a munkavállaló munkaszüneti napon végez rendkívüli munkaidőben munkát, akkor részére az erre az időre járó alapbéren felül 200% pótlék (100% munkaszüneti napi pótlék és 100% rendkívüli munka pótléka) jár.

Az év végi munkavégzés szabályairól részletes információk a www.ommf.gov.hu  oldalon találhatók.

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2021-12-02 13:27

Várostörténeti Akadémia

2021. december 6-ánTovább

2021-12-02 11:38

Életet mentett a szén-monoxid érzékelő Körmenden szerdán

Kamion csapódott házfalnak HalogyonTovább

2021-12-02 10:05

Vas Megyei Gazdasági Magazin 2020-2021

Digitálisan lapozható - TOP100 + 100Tovább

2021-12-02 10:01

AGORA-Savaria Filmszinház műsora

2021. december 2 – 8.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink