Hírek, aktuális / Új dohánygyártmányok a hazai piacon

2019-09-12 05:37:07
Új dohánygyártmányok a hazai piacon
 
Magyarországon is terjednek a dohányzás „füstmentes” alternatívái, mint a töltőfolyadékkal működő elektromos cigaretta vagy a valódi dohányt tartalmazó, de azt a hagyományos, égő cigarettáénál jóval alacsonyabb hőfokon hevítő eszközök. Az ellenőrizetlen forrásból származó e-liquid alapanyagai és adalékai ismeretlenek, aki ilyet használ, az egészségét kockáztatja.
 
Az alternatív termékek ugyanúgy dohánygyártmánynak és jövedéki terméknek minősülnek, mint a cigaretta, szivar, szivarka, és a finomra vágott és egyéb fogyasztási dohány. Ilyen az e-cigarettába való töltőfolyadék vagy például az úgynevezett „új dohánytermék-kategóriákba” sorolt, dohányos rudacska, amit a hozzá tartozó hevítőkészülékkel lehet használni.
 
Az e-cigarettába való töltőfolyadék jövedékiadó-mértéke 55 forint milliliterenként, az „új dohánytermék-kategóriák” dohányt tartalmazó, vagy dohánnyal együtt fogyasztott, egyszer használatos termékeké 10 forint darabonként, illetve szálanként, a folyadéké 70 forint milliliterenként.
 
A jövedéki törvény szerint sem a „töltőfolyadék”, sem az „új dohánytermék-kategóriák” nem zárjegykötelesek, azonban kizárólag dohányboltokban forgalmazhatók.
 
Ezeknek az új típusú dohánygyártmányoknak az előállításához, importjához és forgalmazásához, valamint nagykereskedelméhez jövedéki engedély szükséges, tehát komoly nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség kapcsolódik hozzá. Szállításuk csak megfelelő szállítási okmánnyal lehetséges, és a szabadforgalomba bocsátáskor jövedéki adót kell fizetni utánuk. A jelenlegi szabályozás tiltja, hogy ilyen típusú termékeket a fogyasztóknak határokon átnyúlóan értékesítsenek. A magánszemélyek így külföldről csak személyesen hozhatnak be töltőfolyadékot, természetesen azt is csak az érvényes utasforgalmi szabályok betartásával, tehát mennyiségi korlátok mellett.
 
Ha valaki Magyarországon nem dohányboltban vásárol nikotin tartalmú töltőfolyadékot elektromos cigarettájába, törvényt sért, és jövedéki bírságot kockáztat. De nem ez az egyetlen kockázata az illegális beszerzésnek. Az ellenőrizetlen forrásból származó e-liquid alapanyagai és adalékai ismeretlenek, a nem megfelelő gyártás vagy szállítás során szennyeződhet, tartalmazhat veszélyes, vagy a fogyasztóra káros anyagokat is, az egészségét is kockáztatja, aki ismeretlen helyről, ismeretlen eredetű árut szerez be.
 
A NAV tapasztalatai szerint többen próbálnak internetes vásárlással külföldről törvénytelenül hozzájutni a nikotinos töltőfolyadékhoz, amit csomagküldő szolgáltatókkal vitetnek házhoz. Ezt támasztja alá a NAV Repülőtéri Igazgatósága által egy csomagküldő szolgáltató telephelyén végzett ellenőrzési is, amikor is egy Spanyolországból magyar állampolgár részére feladott csomag küldeményben 2 liter 110 ezer forint értékű e-cigarettához való töltőfolyadékot találtak a pénzügyőrök.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-28 10:06

Óperenciás meseillusztrációs pályázat

Körmendi sikerekTovább

2024-03-28 09:41

Nyertes pályázat

Új óvodakertet hoznak létreTovább

2024-03-28 09:29

Pályázati kiírás

ingatlan bérbeadásaTovább

2024-03-27 14:00

Iskolai beiratkozás

2024/2025-s tanévTovább

2024-03-27 10:18

AGORA–Savaria Filmszínház műsora

2024. március 28. - 2024. április 3.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink