Hírek, aktuális / Új élet veheti kezdetét a volt cipőgyári területek helyén

2021-09-20 09:48:20
Közösségi, kulturális és rekreációs célokra is alkalmas zöldfelület lesz
 
Új élet veheti kezdetét a volt cipőgyári területek helyén
 
Napokon belül megkezdődik a volt cipőgyári területek rehabilitációja Körmenden – erről számolt be még augusztus végén egy lakossági fórummal egybekötött sajtótájékoztatón a volt üzem bejárata előtt Bebes István, a település polgármestere.

Ehhez a mintegy 448 millió forintos keretösszeget egy európai uniós pályázat, valamint a többségi forrást a magyar állam adja. A bemutatott tervek szerint az elhagyatott épületeket, a jelenlegi rossz állapotú területeket lebontják, megszabadítják a különböző szennyeződésektől, majd egy olyan zöldfelületet alakítanak ki, ami közösségi, kulturális és rekreációs célokra is kiválóan alkalmas lesz.

Hogy ez mit takar pontosan, azt a városvezető rögtön tisztázta a lakosság előtt, hiszen korábban már voltak félreértések, amikkel megkeresték az ott élők. – Szerettük volna eloszlatni a félreértéseket – fogalmazott –, nem fesztiváltér épül, egy kis színpadot ugyan fel tudunk majd húzni, de az olyan kulturális rendezvényeket tud befogadni, amelyeket eddig a várudvarban tartottunk meg. Ilyenek például a színházi előadások vagy más szabadtéri rendezvények, például egy néptáncgála – szögezte le. Mint ismert, a körmendi cipőgyár 2003 őszén zárta be végleg a kapuit, az azóta eltelt évek pedig nyomot hagytak, ahogy a városvezető fogalmazott – az jelenleg nem a város díszét képezi –, de ez rövid időn belül megváltozik most. A projektre háromszázhúsz nap áll rendelkezésre, és ahogy a felsorolásban hallottunk, lesz munka bőven: fel kell bontani az aszfaltot, a föld alatti  olajtartályokat kiemelni, a vélhetően azbeszttel és olajjal szennyezett részeket kármentesíteni, a meglévő épületeket elbontani, az elburjánzott növényzetet eltávolítani.
És ez még csak a bontás, ezt követően indulhat az építés, hiszen lesz egy kiszolgáló épület fogadótérrel és mosdókkal, sétányokat fognak kialakítani, de padokat, hulladékgyűjtő edényeket és kerékpártartókat is kihelyeznek. Az épület közvetlen környezetét bekerítik, a növényállományt, amennyire lehet,  megújítják, így a koros, beteg fákat kivágják és helyükre harmincnégy olyan új csemetét telepítenek, aminek kiválasztásakor figyelembe vették a kastélypark nagy történelmi múltra visszatekintő növényállományának jelentős és jellemző fajait.


 
Mivel a volt cipőgyár örökségvédelmi területen van, ami műemléki környezetben, a Batthyány-Strattmann-kastély szomszédságában található, a tervezésnél ezt figyelembe vették és a növények ritkításáról is mindent a nemzeti parkkal leegyeztettek. Nem titkolták el azt sem, ahogy minden felújítás, ez is zajjal, egyéb kellemetlenségekkel jár majd, de jövő augusztusban mindenki örömére egy olyan felületet vehetnek birtokba a körmendiek, ami mindezért kárpótol, az utca lakóinak az ingatlanjai pedig jelentősen felértékelődhetnek.


MP
Körmendi Híradó

Archív lapszámok

 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-03-18 15:14

Ovilátogató

Dienes Lajos Katolikus ÓvodaTovább

2024-03-18 11:41

Körmendi bemutatkozó Győrben

"Körmendi fotós szemmel"Tovább

2024-03-18 09:18

Megjelent a Körmendi Híradó

XXII. évfolyam 3. számTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink