Hírek, aktuális / Ülésezett a foglalkoztatási partnerség

2017-11-06 11:50:54
Ülésezett a foglalkoztatási partnerség

Fórumot szervezett a Dél-Vasi Foglalkoztatási Paktum Iroda.

A Dél-Vas megyei gazdaság-, és foglalkoztatásfejlesztési együttműködés a helyi gazdaságfejlesztés szolgálatában címmel tartottak partnerségi ülést Körmenden, a Batthyány Örökségközpontban 2017. október 12-én.
Munkáltatók, civil szervezetek, önkormányzatok és a kormányhivatal képviselői vettek részt a tanácskozáson.
Bebes István Körmend polgármestere köszöntőjében a paktum szóról azt mondta: Bár a történelmi múltban a szó nem éppen pozitív kicsengésű volt, manapság új tartalommal telhet meg, ha a paktumban, azaz az együttműködési partnerségben dolgozók jól teszik a dolgukat. Az együttműködés pozitív és előremutató lehet, lesz. A városvezető azt is hozzátette: Ez a paktum, a dél-vasi fontos a résztvevőknek, köztük Körmendnek és kistérségének is. Bebes István megjegyezte azonban, hogy a dél-vasi jelzőt félretenné, ahogy a másik kettő, az Észak-vasi vagy a szombathelyi központú paktum jelzőivel is ugyanezt tenné.
Bebes István Körmend polgármestere

Nem egymástól elhatároltan, hanem komplexen tekintene a munkaerőpiacon adódó feladatokra, a beavatkozásokra, a lehetséges eredményekre. Azt, hogy a három vasi földrajzi területet el kellett különíteni, a projekttámogatások indokolták. De a munkaerőpiaci folyamatok nem maradnak meg mikrorégiós, térségi, megyei szinten. Sokkal globálisabban érintik a munkáltatókat és a munkavállalókat. Ezért érdemes a partnerségi együttműködésben is tágabb határok közt gondolkodni. Bebes István felidézte a korábbi időszakokat, mikor a települések, a munkaerő-piaci szervezetek és az állam azt vizsgálta, hogy lehet a cégeket támogatni gazdaságfejlesztési céllal. Arra fókuszált a rendszer, hogy a vállalkozások számára adott támogatással hogy tudják azok fejlődését, gyártáskapacitását segíteni. Akkor adott volt a munkaerő. A munkavállalók megtalálták helyüket a munkáltatóknál. A polgármester a jelenlegi munkaerő piaci helyzetet azonban úgy jellemezte, hogy a trend megfordult. Egyre inkább fogy a munkavállalók száma. Körmend ezt a problémát már jóval korábban érezte és a városvezetés jelezte a döntéshozóknak, munkaügyi szervezeteknek. Tudniillik a környezet, a környező országok, elsősorban Ausztria munkaerő-elszívó erejét, hatását a foglalkoztatottságra. Ez a probléma továbbra is fennáll és marad addig, míg nem történik intézkedés, melynek segítségével visszacsábíthatók a munkavállalók versenyképes jövedelemmel. A települések célja, hogy olyan vállalkozókat, munkaadókat telepítsenek le, nyerjenek meg városaik számára, akik nem csak a településen, hanem azok kistérségeiben, sőt még tágabb területekre kiterjesztve foglalkoztatnak embereket. Körmend is erre törekszik. A munkaerő piaci folyamatok egy másik oldala, amiben a paktum partnerség segíteni tud, hogy a meglévő lehetőségeket, potenciálokat kutatja fel a munkáltatók álláskínálata és a munkavállalók tekintetében is. Az együttműködés, az információcsere, a támogatási források megtalálása mind a munkáltatót, mind a munkavállalót érintően javíthat a foglalkoztatási helyzeten. Nem csak azoknak segít, akik önállóan is megtalálják a munkát, hanem azokat is támogatja a munkavállalásban, akik jelenleg valamilyen hátrányt szenvednek a munkaerőpiacon. Bebes István végül arról beszélt, mi jelenthet eredményességet a projekt számára. Eredmény lehet, amiért persze nagyon sokat kell dolgoznia a partnerségnek, a foglalkoztatottak visszacsábítása, a foglalkoztatottság növekedése. Az eredmény eléréséhez a közös munka mellett új, kormányzati szintű intézkedésekre is mindenképpen szükség lesz, köztük a bérek rendezésére. Ugyanis az kimondható, hogy az embereknek többsége itt szeretne élni és dolgozni. Az Ausztriában dolgozók is csak versenyképes bérért hívhatók haza.
Bebes István azzal zárta köszöntőjét: Körmend mindig is támogatott fontos partnerségeket, nem ritkán állt ilyen együttműködések élére. A paktum partnerséget is üdvözli, aktívan támogatja részvételével, munkájával a város és bíznak az eredményekben, mely egyaránt fontos lehet a munkavállaló, a munkaadó és település számára is.
A fórumon az európai uniós vállalkozásfejlesztési támogatásokról Haszon Marietta, a Széchenyi Programiroda tanácsadója beszélt, aki a többi közt a kkv-k számára pályázható projekteket ismertette.
Szintén cégeknek, vállalkozásoknak szólt a foglalkoztatás bővítését segítő támogatásokról készített összefoglaló, melyet Horváth Dóra, a Vas Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának munkatársa ismertetett a grémiummal. Egy ugyancsak munkáltatóknak szóló előadás a vállalati hatékonyság fokozására adott hasznos javaslatokat.
A foglalkoztatási modellváltást nevezte a szervezetek kincsesbányájának Kálmán Edina. Az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai vezetője arra hívta fel a jelen lévő cégek, vállalatok vezetőinek figyelmét, hogy sokszor a munkaerő megtartásában, a termelékenység fokozásában nincs másra szükség, csak, hogy a rendelkezésre álló munkatársi gárdára jobban odafigyeljenek, véleményüket kikérjék, kétoldalú kommunikáció működjön és a dolgozók motiváltságát a nem tipikus foglalkoztatási modellek bevezetésével is segítsék.
A fórumon végül a nyugdíjasok foglalkoztatásáról Temesi György, az Északi Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet Vas-megyei területi vezetője beszélt. Ismertette, hogy milyen előnye van annak, ha egy nyugdíjas a szövetkezeti formán keresztül vállal munkát és elmondta azt is: jelenleg a régióban milyen munkahelyeken és munkakörben dolgoznak az általuk közvetített nyugdíjasok.
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-19 13:40

Így tekerd körbe a Földet egy nap alatt!

Április 20-21-énTovább

2024-04-19 10:08

Meghívó

főzőversenyreTovább

2024-04-19 09:54

Ébresztő Körmend

Idén is felkeltjük...Tovább

2024-04-19 08:13

Ülésezik Körmend Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

2024. április 25-én (csütörtökön) 8.00. órai kezdettelTovább

2024-04-18 16:59

A jáki Szent György-templom megáldása

2024. április 21-énTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink