Hírek, aktuális / A megszokottnál sokkal lassabban vonul le az ár

2024-06-13 15:40:08
 
A megszokottnál sokkal lassabban vonul le az ár: helyenként még komoly terhelés éri a gátakat a Rábán, de van, ahol már elbonthatóak a homokzsákok
 
A rendkívül lassan és elhúzódóan levonuló árhullám továbbra is erősen terheli a gátakat a Rábán, de ott, ahol már megindult az apadás, elkezdődhet a homokzsákok elbontása. A vízügyes figyelőszolgálat továbbra is éjjel-nappal dolgozik, ahol szükséges, miközben egyes folyószakaszokról fokozatosan hazaindulhatnak a segédkező kollégáink.


 
Szokatlanul lassan és elhúzódva vonul le az árhullám a Rábán, ugyanakkor bíztató, hogy nem várható utánpótlás a vízgyűjtőkről, vagyis az érkező vízmennyiség okozta terhelés a következő napokban már enyhül. A hosszan tartó áradás azonban nem csak a védekezésben részt vevő szakembereket, de a gátakat is igénybe veszi: helyenként megjelentek az árvizet kísérő veszélyes jelenségek, mint a szivárgás vagy a buzgár. Emiatt továbbra is döntő szerepe van a vízügy munkatársainak, akik egyelőre még 24 órás figyelőszolgálatot látnak el, hogy azonnal észleljék a nemkívánatos jelenségeket és elkezdjék a beavatkozásokat az ott élők és javaik megóvása érdekében.
A Rábán a tetőzés jelenleg Sárvár térségében jár, lejjebb a III. fok szintjét meghaladó vízállásokkal várható az elnyúló tetőzés a hét végéig. Győrnél elsősorban a Duna hatása érvényesül, emiatt itt is fokozatosan gyorsuló apadásra számítunk, a vízállás tegnap este az I. fok szintje alá csökkent.
A kevesebb csapadék miatt egyre több folyószakaszon volt már tetőzés és zajlik az apadás, ezért ahol már lehet, kollégáink elkezdhették a kiépített nyúlgátak elbontását és a már nem szükséges homokzsákok elpakolását. A többi vízügyi igazgatóságoktól átrendelt munkatársaink fokozatosan hazatérhetnek, és a továbbiakban a területileg illetékes szakembereink látják majd el a védekezési feladatokat.

OVF

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-07-02 11:38

Pályázati felhívás

intézményvezetői beosztás betöltéséreTovább

2024-07-02 11:20

Változott a hulladékudvar nyitvatartása

Lakossági tájékoztatóTovább

2024-07-02 10:59

Sikeres volt a Körmendi FC Focitábor

"Jövőre újra KFC Focitábor"Tovább

2024-07-02 09:44

Teljes útzár lesz Szombathelyen

a 11-es Huszár út - Bocskai körút körforgalmi csomópontjábanTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink