Hírek, aktuális / Az összetartozás a magyarság öröksége

2024-06-18 09:10:39
Az összetartozás a magyarság öröksége

Az egységes magyar nemzet átnyúlik a határokon, szellemi és lelki erőforrásai vannak. Az egymás iránt érzett felelősség, az összefogásba vetett hit képes hidakat építeni a szétszakadt országrészek között.


Az ünnepségen Bebes István mondott emlékező beszédet

Mindez a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartott ünnepségen hangzott el az Országzászlónál. 1920. június 4. olyan nap, amely sok mondanivalót és különféle érzéseket hordoz magában. Ez a nap a magyar nemzetet ért legnagyobb tragédia napja. Magyarország ezen a napon írta alá a Párizs környéki Trianon kastélyában az első világháborút lezáró békét. Ez a békeszerződés társadalmi és gazdasági szempontból is a magyarság történetének legsúlyosabb tehertétele volt, fogalmazta meg a Nemzeti Összetartozás Napja kapcsán Bebes István polgármester. Leszögezte, a diktátummal Magyarország területének kétharmadát elveszítette, több millió magyar ember a szülőföldjén kisebbségbe került.
Szentmihályi Szabó Péter írót idézte: „Ma, amikor hazánk a Trianoni diktátumra emlékezik két zászlót tűzök ki. Egy feketét, mert gyásznap ez, és egy címeres piros- fehér zöldet, mert számunkra ez a megmaradás, az  sszetartozás és a remény ünnepe is. A remény pedig az, hogy sosem fogunk lemondani arról, ami a jog és igazság szerint a miénk volt. Nem mondunk le múltunkról, temetőinkről, hegyeinkről, folyóinkról, várainkról, s főképpen nem a mi  sokat szenvedett nemzettestvéreinkről.”
Az összetartozás a magyarság legszentebb öröksége. Bárhol éljen, bárhogy gondolkodjon a világról, a magyarok összetartoznak. Magyarnak lenni egyfajta küldetés, amelyhez méltónak kell lenni, ez a fennmaradás záloga. Közös az anyanyelvünk, a történelmünk, egy tőről fakad a kultúránk, amely összeköti a világ magyarjait határokon átívelve is. Ezért június 4. az ünnepé is. Ekkor egy nemzet ünnepli, hogy létezik, hogy fenn tudott maradni, bebizonyította, hogy él és élni akar. 2010-ben az Országgyűlés kimondta, hogy „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.”
A trianoni gyászon felülemelkedve a Nemzeti Összetartozás Napja ünnep lett. Ünnep Kárpátalján, a Felvidéken, Erdélyben és a Vajdaságban, üzenet pedig, hogy a magyarság összetartozik, a szükségben támogatást és segítséget nyújtanak egymásnak. Ahogy Wass Albert írta: „Trianon árnyékában élve feledjünk el minden személyi sérelmet, pártoskodást és nyújtsunk testvérkezet mindenkinek, aki szívében és szándékában magyar még, még akkor is, ha nézeteink sok mindenben nem egyeznek.”
A megemlékezést az Olvcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola Somogyi Béla Tagiskola tanulóinak műsora tette ünnepélyesebbé.

További képek a megemlékezésről

TT
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó

 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-06-28 08:15

Hirdetmény

szünetel az ügyfélfogadásTovább

2024-06-28 08:02

Városi Televízió műsorajánló

13. Körmendi BöngészőTovább

2024-06-28 08:01

Busz hajtott árokba Körmendnél

Egy sérült utast kórházba szállítottakTovább

2024-06-27 15:07

Ülésezett a Helyi Választási Bizottság

Patonay Imre lemondott a mandátumárólTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink