Hírek, aktuális / Az Üveghegyen innen…

2024-06-06 10:06:42
Az Üveghegyen innen…

Mátyás József körmendi üvegműves csodás munkáiból nyílt időszaki kiállítás május 18-án impozáns környezetben, a körmendi Batthyány-Strattmann-kastély dísztermében. A kiállítás alapanyaga az üveg: ahogyan ön ismeri, és  hogyan a mester…


Mátyás József (középütt) kiállítása augusztus 22-ig látogatható

Nagyon extra kiállítás nyílt a kastély dísztermében: Üveghegyen innen címmel. Az érdeklődőknek bepillantást engednek, miként nyer új értelmet a mester kezei alatt a hétköznapi üveg, amelyet az alkotó határtalan fantáziája olvasztással, hajlítással, rogyasztással művészi szintre emel, és a fények jótékony ölelésével csodavilágot varázsol. A kiállítást Mihály Péter, a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színész-rendezője nyitotta meg. Ő szintén körmendi születésű és nem mellékesen unokastvére Mátyás Józsefnek. Innen ered a nagyon személyes hangulatú beszéde is.
„Kiállításunk fő mottója az újrahasznosítás, avagy mit lát a mesterember abban az üveg tárgyban, amit más már kidobna? Az itt látható alkotásokat elkészítésük módja alapján kettő nagy csoportra oszthatjuk, találkozunk üvegtárgyakkal melyek hideg megmunkálással készülnek és olyanokkal, melyek meleg megmunkálással. Hideg megmunkálás alatt azt értjük, mikor üveglapok egymásra helyezve kerülnek összeragasztásra és különböző  vegyi anyagokkal munkáljuk meg őket. Emellett ehhez a technikához tartozik még az üveg csiszolása, maratása és a homokfúvás is. A meleg üveg elkészítése esetén hasonlóan az előbbihez, üveglapok kerülnek egymásra, de ezeket kemencében olvasztjuk össze. Ami további egyediséget eredményez az az, hogy vannak színes és átlátszó, natúr floatüvegből készült késztermékek is. Ide tartozik még az üveg olvasztása, rogyasztása, hajlítása, zománcozása, különféle technikájú színezése.


Az alkotások születését és kialakulását nehéz megfogalmazni, mivel erősen személyre szabott alkotásokról beszélünk, emellett sokszor nem tudjuk megjósolni milyen is lesz pontosan a végeredmény.”
A művészethez mindig kell egy kis elszántság, amit megalapoz a szakma elmélyült tudása, emellett az anyag és a tevékenység szeretete, szögezte le Mihály Péter. Ha pedig mindenhez szinte határtalan fantázia is párosul, akkor szerinte ez már maga a művészet. Az igazi művész magát nem nevezi művésznek, hanem a művei teszik azzá.
Így van ez esetünkben is, Mátyás József szerényen üvegművesnek nevezi magát. A néző pedig a láttottak alapján döntse el, az alkotó művész- e vagy sem? Mátyás József az Üveghegyen innen című kiállítása augusztus 22-ig látogatható a körmendi Batthyány-Strattmann-kastély dísztermében.

TT
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó


 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-07-02 11:38

Pályázati felhívás

intézményvezetői beosztás betöltéséreTovább

2024-07-02 11:20

Változott a hulladékudvar nyitvatartása

Lakossági tájékoztatóTovább

2024-07-02 10:59

Sikeres volt a Körmendi FC Focitábor

"Jövőre újra KFC Focitábor"Tovább

2024-07-02 09:44

Teljes útzár lesz Szombathelyen

a 11-es Huszár út - Bocskai körút körforgalmi csomópontjábanTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink