Hírek, aktuális / Folytatódik a védekezés a Rábán és a Dunán

2024-06-11 15:06:59
Folytatódik a védekezés a Rábán és a Dunán, több száz vízügyes figyeli a gátak állapotát



Budapest, 2024. 06. 11. – A dunai árhullám tetőzése Bajánál jár, ugyanakkor a fővárosban még marad a tartósan magas vízszint. A Rába tegnap tetőzött Körmendnél, a Pinkára érkezett vízmennyiség pedig meghaladta az átlagosan 200 évente előforduló maximális vízhozam értékét. A vízügy továbbra is 24 órás szolgálatot lát el a védvonalakon és szakmailag irányítja a munkában segédkező civileket és társszerveket.
 
A Duna vízgyűjtő időjárását még mindig egy hullámzó frontrendszer határozza meg, amely miatt a Rábára és mellékfolyóira, elsősorban a Strém és a Pinka vízfolyásokra a hétvégén rendkívüli mennyiségű csapadék zúdult. A legfrissebb előrejelzés szerint a következő napokban a Dráva-Mura, illetve a Tisza vízrendszerében ugyan még esős marad az időjárás, a Rába vízgyűjtőjén azonban ma már szárazabbra fordul az idő.
 
A Duna Budapesten a szombati tetőzés óta 26 cm apadt, jelenleg 622 cm-es vízállást mérnek, akárcsak tegnap. Ez is mutatja, hogy a lassan levonuló ár miatt a víz szintje tartósan magasan marad a fővárosban.
 
A tetőzés jelenleg Baja térségében jár (a II. fok szintjét megközelítő vízállás mellett), és a mai nap végére várhatóan Mohácsot is eléri. Az elnyúló tetőzést a teljes hazai szakaszon továbbra is lassan apadó, helyenként stagnáló vízjárás követi, ezért Nagybajcsnál tartósan a II. fok, másutt az I. fok szintje körüli vízállásokra lehet számítani.
 
A Rába vízgyűjtőjén lehullott tetemes mennyiségű csapadék következtében igen jelentős árhullámok alakultak ki a folyón és mellékfolyóin. A Pinkán Felsőcsatárnál 508 cm-rel, a korábbi legmagasabb vízállást 102 cm-rel meghaladóan tetőzött az árhullám, az érkezett vízmennyiség meghaladta az átlagosan 200 évente előforduló maximális vízhozam értékét.

 
A Rába tegnap este Körmendnél a III. fok szintjét meghaladóan, 477 cm-es vízállással tetőzött, de az esőzések miatt igen lassú apadásra lehet számítani. A folyó alsóbb szakaszain a III. fok körül várható a tetőzés a hét folyamán, Győrnél pedig - elsősorban a Duna hatására - a következő néhány napban az I. fok szintje körüli vízállások valószínűsíthetőek.

 
 
A vízügyi szolgálat továbbra is a nap 24 órájában folytatja az ár elleni védekezést a Rábán, illetve ha szükséges, szakmailag irányítja a bekapcsolódó társszervek munkatársait. A Rábán és a Dunán több száz vízügyes figyeli éjjel-nappal a gátak állapotát.


A Murán kialakuló árhullám Letenyénél várhatóan a II. fok szintje körül tetőzik, míg a Dráván az I. fok szintjét meghaladó vízállásokra lehet számítani a következő időszakban.
 
A Tarnán a vízgyűjtőt érintő eddigi, illetve a mai napon várható eső újabb árhullámokat indíthat el, ezért Tarnaörsnél valószínűleg ma újra az I. fok szintje fölé emelkedik a vízállás. A Sajón a II. fokot megközelítő vízszintre van kilátás.
 
Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság


 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-07-02 11:38

Pályázati felhívás

intézményvezetői beosztás betöltéséreTovább

2024-07-02 11:20

Változott a hulladékudvar nyitvatartása

Lakossági tájékoztatóTovább

2024-07-02 10:59

Sikeres volt a Körmendi FC Focitábor

"Jövőre újra KFC Focitábor"Tovább

2024-07-02 09:44

Teljes útzár lesz Szombathelyen

a 11-es Huszár út - Bocskai körút körforgalmi csomópontjábanTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink