Hírek, aktuális / Forray Gábor az Egis Körmend új vezetőedzője

2024-06-24 10:29:10
Interjú: Nekem olyan csapatot kell kialakítanom, amely méltó lesz a körmendi tradíciókhoz

Az Egis Körmend holnapjának nyilatkozott a csapat új vezetőedzője, Forray Gábor:

„Amióta a kosárlabdába belecsöppentem, akár gyermek fejjel, akár ellenfélként vagy csak semleges nézőként a TV előtt, mindig elfogott egy különleges érzés. Főleg a helyszínen valami megmagyarázhatatlan különös dolog kerített hatalmába, amikor úgy isten igazából rázendített a tábor. Áradt az egész csarnokból a szenvedély, a fanatizmus, a tűz, ami a lelátóról érkezett. Ez egy nagy tradíciójú klub, háromszoros bajnok, hétszeres kupagyőztes, számtalan legendás, ikonikus edzővel és játékossal. De nem akarok felsorolásba kezdeni, nehogy valakit kifelejtsek és megbántsak.
Eddigi pályafutásom során mint vezetőedző közel 300 mérkőzésen vezettem az NB1/A-ban az aktuális csapatomat, tehát sokszor voltam itt ellenfélként, és mondhatom, mindig nagyon nehéz dolgom volt! Például 2022-ben a play-off-ban az elődöntő 5. meccsén, ahol egy labdán múlott, ki jut a fináléba, egyértelműen a hazai pálya előnye, a szurkolók segítsége volt a döntő faktor.
Óriási megtiszteltetésnek érzem, hogy most egy olyan kispadra ülhetek le, ahol előttem tősgyökeres körmendiek, mint Kristóf László, Patonay Imre vagy Fodor Péter értek el felejthetetlen sikereket, hogy csak a legnagyobbakat említsem. Körmenden egy állandó tényező van, az pedig a szurkolótábor. Edzők, légiósok jönnek, mennek, a szurkolók, az ő fanatizmusuk, a csapat iránti rajongásuk marad. Tehát nekem olyan csapatot kell kialakítanom, amely méltó lesz a körmendi tradíciókhoz. Ezért minden nap, hétről-hétre kőkeményen kell dolgozni!
Szeretnénk idén elfeledtetni a tavalyi év sikertelenségét. Körmendre soha nem volt jellemző, hogy komolyan felmerüljön a kiesés lehetősége; nem fordulhat elő még egyszer, hogy az MTE-t megérintse a kiesés szele. Igyekszem a legjobb tudásomat adni, hogy a következő szezonban a csapat előre lépjen. A keret magyar magja nagyjából készen van, a légiósaink is nagy valószínűséggel fiatalok lesznek. Holnap egyikőjüket be is fogjuk jelenteni, úgy érzem, hogy az új szerkezetbe egy jól beilleszthető játékosról van szó.
Talán kevesen tudják, de 10 évig másodedző és egyben utánpótlás-edző voltam, és különböző utánpótlás válogatottakat is vezettem. Ezalatt az idő alatt 6 bajnoki címet nyertünk, és sok későbbi első osztályú játékos került ki a kezeim közül. Mindig is a feladataim közé tartozott a fiatalok fejlesztése és menedzselése. A fiatalokat szeretni kell, fanatizálni, tanítani és bízni bennük, emellett rengeteget dolgozni velük. Itt most sok fiatal van, akik megmutathatják, mit is tudnak. Természetesen ingyen nem jár játékperc: mindenkinek be kell bizonyítania, hogy érdemes a játékpercekre, és ki kell harcolnia, hogy pályára kerüljenek! Azt gondolom, hogy nincs annál felemelőbb érzés, mint hogy az arra érdemes helyi fiatalok közül pályára kerüljenek azok, akik megdolgoztak érte! Egyáltalán nem félek ettől, sőt célul tűztem ki, hogy a fiatalok fejlődjenek.
Szeretnék egy dinamikus, agresszív, gyors kosárlabdát játszani, melynek az alapja a védekezés, a fegyelem és a rend. Nálam a kor nem számít! A keret tagja például a legenda, a kapitány Ferencz Csaba, és jövőre fel fogom hozni Bartik Zalánt, aki U16-os válogatott, és úgy gondolom, hogy ő egy nagyon szép jövő előtt áll.
A jövő évi céljainkról annyit szeretnék előljáróban mondani, hogy a következő szezon egy "tankolási év" lesz egy low-budget-tel. Egy stabil csapatot szeretnék kialakítani, aminek kell lennie identitásának, karakterének, és harcban lesz a play-offért. Ennek eléréséhez is nagy szükségünk lesz a közönségünkre. Mindig is nagy előny volt a hazai pálya. Nem fordulhat elő még egyszer, hogy annyi hazai vereséget szenvedjen el a csapat, mint az előző szezonban! Ismét el kell érni, hogy igazi oroszlánbarlang legyen Körmend, és remegő lábbal lépjen pályára az ellenfél! Mert ebben a pokolban hazai pályán nincs lehetetlen, megtörtént számtalan nagyobbnál nagyobb csoda!
A stáb kialakítása még folyamatban van. Ami biztos, nem lesz nagy stábunk. Én magamat egy dolgos edzőnek tartom, és eddig is sok mindent megcsináltam egymagam. Minden esetben speciális feladatom volt az atlétikai és konditermi munka. A felnőtt válogatottban pedig a scouting munka és a videóvágás volt a feladatom. Korábbi kollégáimmal mindig is több feladatot végeztünk, mint ami megszokott, ez nekem nem újdonság. Ez nyilván többletmunkával jár, de ezt már megszoktam.
A felkészülés augusztus 12-én veszi kezdetét. Klasszikus 8 hét lesz. Az elején nyilván különösen nagy gondot fogok fordítani a fizikai alapokra. Arra a stílusra, amit szeretnénk játszani, ezt enélkül nem lehet. 8-10 edzőmérkőzést tervezek. A konkrét program kialakítása szervezés alatt áll. Nem áll szándékomban zártkapus edzőmeccseket játszani! A filozófiám szerint mi a nézőkért, a szurkolókért vagyunk, azért dolgozunk, hogy kiszolgáljuk őket!
Szeretnék tiszta kommunikációt folytatni. Én helytelen iránynak gondolom a titkolózást a csapat szurkolóival szemben, hiszen ők azok, akiknek mindenről tudniuk kell, ami a csapatot illeti. Az ellenfél elől sem lehet eltitkolni semmit, hiszen a magyar kosárlabda világában gyorsan eljut az eltitkolt hír oda is, ahova nem is igazán szeretnénk.
Szívesen állok rendelkezésére a továbbiákban minden olyan szurkolónak, aki kérdését, véleményét, kritikáját - legyen az negatív, vagy pozitív - emberi hangnemben fogalmazza meg. A nyár folyamán még van időnk kiötletelni erre egy megfelelő koncepciót, de akár ankét, akár videók, akár egyéb formában rendelkezésére állok mindenkinek.” - zárta szavait a tréner.

Ferencz Csaba a folytatás mellett döntött

A körmendi kosárlegenda (aki nemrégiben ünnepelte 39. születésnapját, illetve túl van 7000. dobott pontján) úgy döntött, hogy még egy évig biztosan csapatunkat fogja erősíteni a következő szezonban is. Az új légiósszabály, a megváltozott NB 1-es erőviszonyok, illetve a klub szűkös gazdasági helyzete (és nem utolsó sorban Fepu kivételes klubhűsége) is nagyban hozzájárult, hogy a következő szezonban is nálunk pattogtasson.

Fepu gondolatai a hosszabbítással kapcsolatban:
„Az elmúlt szezon nagyon nehéz, rendkívül stresszes volt számomra elég sok dolog miatt. Olyan eredményt értünk el, ami nagy csalódás volt mindenki számára, teljesen mindegy, hogy mik voltak ennek az okai. Sokat gondolkodtam az elmúlt pár hónapban azon, hogy folytassam a játékot, vagy valami mást csináljak. Végül úgy döntöttem, hogy folytatom, mert nem így szeretném lezárni a pályafutásomat, hanem pozitív “szájízzel”.”

Fepu kontraktusa 1 évre szó

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-06-28 08:15

Hirdetmény

szünetel az ügyfélfogadásTovább

2024-06-28 08:02

Városi Televízió műsorajánló

13. Körmendi BöngészőTovább

2024-06-28 08:01

Busz hajtott árokba Körmendnél

Egy sérült utast kórházba szállítottakTovább

2024-06-27 15:07

Ülésezett a Helyi Választási Bizottság

Patonay Imre lemondott a mandátumárólTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink