Hírek, aktuális / Gyökeret vert hagyomány

2024-06-17 10:41:12
Gyökeret vert hagyomány

Idén 53. alkalommal lehetett részünk a májusfa kitáncolásában, ami Béri Balogh Ádám Táncosainak a nagy hagyományú rendezvénye. A várudvaron tartott szabadtéri rendezvény hangulatát még a néha szemerkélő eső sem tudta befolyásolni.


A táncosok markos legények is, nem állja útjukat a májusfa

A helyi hagyomány megteremtése Antal László nevéhez fűződik, aki 1968-tól művészeti vezetőként tevékenykedett a Béri Balogh Ádám Táncegyüttesnél. Az ő kezdeményezésére szerveződött meg az együttes hírnevére, tevékenységére alapozva a mindenkori táncos ünnep május végéhez igazítva.
Idén még nagyobb esemény „született”, hiszen a májusfa kitáncolását június 1-én rendezték meg, összevonva a városi gyermeknap programjaival. A borongós idő ellenére is rendkívül sok érdeklődőt vonzott az esemény, gazdag programkínálat várta az embereket egész délután a Batthyány Örökségközpont udvarán, a színházteremben és a múzeumban.
Az értékkalandok, kiállításmegnyitó, különböző ügyességi és logikai feladatok és a rengeteg játéklehetőség mellett a főszerepet hagyományosan a néptánc kapott.
Kora délután a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes utánpótlása, a Partium Alapfokú Művészeti Iskola körmendi tagozatának tanulói tartották Számadás című tanévzáró műsorukat.
Az óvodás korosztálytól kezdve a tinédzserekig mindenki bemutathatta tudását, illetve, hogy mennyit fejlődött az elmúlt esztendőben. A színvonalas, jó hangulatú előadáson rábaközi, moldvai, szigetközi, vasi és felcsíki táncokat  láthattak a nézők. A produkciót Berni és Imi nagy sikerű játékos, interaktív zenei műsora követte a szabadtéri színpadon, majd elérkezett a nap fénypontja, a májusfa kitáncolása.
A házigazda BBÁ és utánpótlása, a Kalimpa és a Kiskalimpa Táncegyüttes mellett fellépett az Ungaresca Senior Táncegyüttes, az Ungaresca Táncegyüttes, a Dr Pesovár Ernő Alapfokú Művészeti Iskola Kistücsök csoportja, a szombathelyi Szökkenős Ifjúsági Néptáncegyüttes, valamint a zalai Bibrics, Bajnóca és Vadóca Táncegyüttes.


A szemerkélő eső ellenére sokan voltak kíváncsiak a hagyományos eseményre

A szépszámú közönség lelkes tapssal lelkesítette a táncoskákat. A műsor zenei kíséretét a sárvári Regős Együttes és a szombathelyi Boglya Népzenei Együttes muzsikálták. A színpadi programok végén a hazai táncosok kézi erővel kivágták a májusfát, melynek szalagjai azóta már egy-egy gyorsan reagáló táncos leány gyűjteményébe kerültek.
Az estét a Ritmusa Zenekar fergeteges utcabállá alakuló koncertje zárta. A rendezés a Béri Balogh Ádám Táncegyüttesnek, a Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetségnek, valamint a Körmendi Kulturális Központnak köszönhető. A szervezők munkáját Körmend Város Önkormányzata, a Hungarikum Bizottság, a Csoóri Sándor Alap és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. támogatták.


További képek a Körmendi Rendezvények KÉPGALÉRIÁban


BBÁ
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-07-02 11:38

Pályázati felhívás

intézményvezetői beosztás betöltéséreTovább

2024-07-02 11:20

Változott a hulladékudvar nyitvatartása

Lakossági tájékoztatóTovább

2024-07-02 10:59

Sikeres volt a Körmendi FC Focitábor

"Jövőre újra KFC Focitábor"Tovább

2024-07-02 09:44

Teljes útzár lesz Szombathelyen

a 11-es Huszár út - Bocskai körút körforgalmi csomópontjábanTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink