Hírek, aktuális / Huszárok bandériuma

2024-05-28 08:42:38
Huszárok bandériuma

Szemre is tetszetős, ahogy Batthyány II. Ádám korát hitelesen megjelenítő egyenruhában, lóháton feszítve, nagyobb ünnepeken szépen végigvonulnak a város utcáin.  A Batthyány Lovas Bandérium Hagyományőrző Közhasznú Egyesület majdnem húsz éves, és ma már nemcsak helyben, hanem országszerte öregbítik a város hírnevét.


A körmendi huszárok minden jelentős helyi rendezvényen ott vannak, nélkülük nincsenek ünnepnapok

Az 1980-as évekre visszanyúló kezdemények után 1990-től sorban alakultak egyenruhás katonai hagyományőrző egyesületek a Kárpát-medencében. Céljuk egy-egy történelmi katonai alakulat hagyományainak felélesztése, őrzése, ezáltal a történelem átélése és bemutatása. Az egyenruhát, a hősök emlékét, a hadtörténetet és a honvédelem eszméjét a nemzeti kultúra részének tekintik, melyeknek fontos szerepe van a nevelés, azonosságtudat, sport és idegenforgalom fejlődésében.
A lovak évek óta adottak voltak Körmenden is, a lovasok pedig egy baráti körből kerültek ki, tehát minden együtt volt egy jó és különleges közösség létrehozásához. Egy kis utánajárással, gyakorlással aztán letették a hagyományőrzés alapjait is. Persze azért az indulás nem volt olyan egyszerű, hiszen a lótartás költségei mellett a korhű egyenruha beszerzése nem „kétfilléres” történet volt, de Körmend város önkormányzata, a Szent György Közösségfejlesztő Egyesület, a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, valamint szponzorok, támogató vállalkozók és magánszemélyek egyaránt melléjük álltak, így aztán hivatalosan is „elindultak”.
A Battyhány Lovas Bandérium ünnepélyes felavatására 2005. augusztus 19-én került sor a várkastély udvarán, tudtuk meg Fülöp Norberttől. Alakulásuk óta legfőbb célkitűzésük a hagyományőrzés, tette hozzá a közhasznú egyesület elnöke. A XVII. század meghatározó hadvezérei és politikusai I. és II. Batthyány Ádám (1609-1659 és 1662-1703) voltak. A körmendi Batthyány Bandérium is az ő nevükhöz fűződik. Az öltözetük az 1650 körüli éveket mutatja, amikor a körmendi Batthyányak magánhadserege fontos szerepet játszott a török elleni harcban. A Batthyány-bandérium a Batthyányak kék-sárga színeiben pompázik, kezükben kék-sárga lobogós kopja, fejükön prémes kék posztósüveg van strucctollal. Dolmányuk királykék, nadrágjuk sárga, és sárga csizmát viselnek. Lószerszámuk piros, lótakarójuk és tarsolyuk piros bársony arany hímzéssel. A bandérium csatlakozott a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetséghez is. Ezek a színes történelmi csapatok kedvelt részvevői az állami és nemzeti ünnepeknek, hazai és külföldi fesztiváloknak.
A magyar katonai hagyományőrzők szervezeti  és testvérkapcsolatokat alakítottak ki valamennyi európai ország hasonló csapataival. Közös csatabemutatóik és rendezvényeik hozzájárulnak a kölcsönös megbékéléshez és a közös európai történelem megismeréséhez. A körmendi Battyhány Lovas Bandérium évről-évre egyre több történelmi játékra, fesztiválra kap meghívást az ország egyre távolabbi vidékeire. Ilyenkor meg kell oldaniuk a lovak szállítását, az éjszakai táborhely felállítását.



 
Egy-egy ilyen vendégfellépés komoly szervezést, és persze jelentős kiadást igényel, de – támogatóiknak köszönhetően – eleget tudnak tenni a felkéréseknek. Mint mondják, ez nem panasz, hiszen a huszárnak legfontosabb társa a lova, ezért is felemelő érzés számunkra egy harcias, fáradt nap után a lovak közt, a szénán álomra hajtani a fejüket.
Az egyesület taglétszáma folyamatosan változik, jelenleg huszonöten vannak, de a lókedvelő tagok felvételével szívesen bővítik a csapatot. Az idei terveikről szólva Fülöp Norbert elmondta, több hazai történelmi fesztiválon fognak fellépni (Tatai Patara, Sárvári Nádasdy Történelmi Fesztivál, Szentgotthárdi Történelmi Napok, Kőszegi Ostromnapok, és a többi), valamint augusztusban hazai pályán fogadnak több hagyományőrző egyesületet a Körmendi Napok programsorozat keretein belül.
Az őszi, és téli időszakban pedig szüreti mulatságokon, rönkhúzásokon fognak megjelenni, és nem utolsó sorban a körmendi városi rendezvényeken is elmaradhatatlan jelenlévők.


További képek a Galériában

TT
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó


 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-07-02 11:38

Pályázati felhívás

intézményvezetői beosztás betöltéséreTovább

2024-07-02 11:20

Változott a hulladékudvar nyitvatartása

Lakossági tájékoztatóTovább

2024-07-02 10:59

Sikeres volt a Körmendi FC Focitábor

"Jövőre újra KFC Focitábor"Tovább

2024-07-02 09:44

Teljes útzár lesz Szombathelyen

a 11-es Huszár út - Bocskai körút körforgalmi csomópontjábanTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink