Hírek, aktuális / Körmendnél a valaha mért legmagasabb vízállás megközelítése sem zárható ki

2024-06-09 17:26:55
Az Országos Vízügyi Főigazgatóáhg közleménye

A fővárosi tetőzés lezajlott, de újabb csapadék érte a vízgyűjtőket: most elsősorban a Rábára kell koncentrálniuk a vízügyeseknek

 
 
Budapest, 2024.06.09. - A fővárosban az előre jelzett tartományban zajlott a Duna tetőzése szombat délután. A német és osztrák vízgyűjtőkre érkezett újabb csapadék azonban tovább lassítja az apadást és tartósan magas vízállásokat okoz a Dunán, a Rábán pedig még a III. fokot is meghaladó, rekordközeli vízszint is kialakulhat. A védekezéshez újabb csaknem 50 vízügyes szakember segítségére lesz szükség az ország egész területéről. Ezekben a percekben indulnak a miskolci kollégák Körmendre. A budapesti, székesfehérvári és pécsi központú vízügyi igazgatóságoktól pedig holnap hajnalban érnek oda a szakemberek a Rábához.
 
 
Budapesten a szombat délutáni órákban az előre jelzett tartományban, 648 cm-en tetőzött a Duna, ma reggelre pedig már 7 cm apadt.
A folyó német és osztrák részvízgyűjtőit ugyanakkor tegnap hidegfront érte el, helyenként számottevő csapadékkal, ezen belül elsősorban a Rába vízgyűjtőjén hullott nagyon jelentős mennyiség. A legfrissebb előrejelzés szerint a következő napokban is marad az esős időjárás, területi átlagban jellemzően napi 10-25 mm valószínű a Duna és gyakorlatilag minden mellékfolyójának vízgyűjtőjén. Az igen csapadékos időjárás a Tisza és mellékfolyói vízgyűjtőin is jellemző lesz a következő napokban, helyenként 30 vagy akár 40 mm-t is meghaladó napi területi átlagértékekkel.
 
Az újabb csapadéktevékenység következtében egyes bajor és osztrák folyók már újra áradnak. Mindez a Duna hazai szakaszán jelenleg levonuló árhullám tetőzési szintjeit már nem, az apadás ütemét azonban jelentős mértékben befolyásolja, és várhatóan újra kisebb vízszintemelkedéseket okoz majd. Nagybajcsnál tartósan a II. fok, másutt az I. fok szintje körüli vagy feletti vízállásokra lehet számítani, illetve reális esély van arra, hogy Budapestnél a rakpart szintjét újból megközelíti-eléri a vízszint a jövő hét második felében A mai előrejelzés szerint a Dunán a Budapest alatti szakaszon az I. fokú árvízvédelmi szintet meghaladó/megközelítő tetőző vízállás mellett várható az árhullám levonulása.
 
A szigetközi védekezésben eddig segítséget nyújtó tiszai vízügyesek hazatérhettek megpihenni, ugyanakkor a Rábán érkező vízmennyiségek miatt ezekben az órákban a miskolci központú partnerigazgatóságtól érkeznek kollégák, holnap hajnalban pedig még további három Vízügyi Igazgatóságról, hogy segítsék a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembereit. A vízgyűjtőre hullott jelentős mennyiségű eső miatt ugyanis a Rábán III. fokot meghaladó vízállásra kell számítani, és Körmendnél a valaha mért legmagasabb vízállás (LNV: 2009) megközelítése sem zárható ki.
 
Az országban már több mint 1200 km-en van árvízi védekezés. A Murán és a Dráván várható kisebb árhullámok miatt újra az I. fok szintjét meghaladó vízállások várhatóak a következő időszakban. A Tarnán Tarnaörsnél várhatóan újra a legmagasabb, tehát III. fok szintje fölé emelkedik a vízállás. A Zagyván és a Sajón pedig az I. fokot megközelítő, illetve a feletti vízállásokra van kilátás.
 
 
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-07-02 11:38

Pályázati felhívás

intézményvezetői beosztás betöltéséreTovább

2024-07-02 11:20

Változott a hulladékudvar nyitvatartása

Lakossági tájékoztatóTovább

2024-07-02 10:59

Sikeres volt a Körmendi FC Focitábor

"Jövőre újra KFC Focitábor"Tovább

2024-07-02 09:44

Teljes útzár lesz Szombathelyen

a 11-es Huszár út - Bocskai körút körforgalmi csomópontjábanTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink