Hírek, aktuális / Mi a teendő árvíz után?

2024-06-14 11:56:48
Mi a teendő árvíz után?
 
A rendkívüli árhullám levonulása után elsősorban a zárt terek fertőtlenítéséről kell gondoskodniuk az árvízzel érintett területeken élőknek, az ingatlanok tulajdonosainak. Az elöntött házak lakóterei, az alagsorok, pincék, vízóraaknák, udvari árnyékszékek, csak az ár levonulását követően elvégzett takarítás és fertőtlenítés után vehetők ismét használatba!
Általánosságban elmondható, hogy a fertőtlenítéshez nem szükséges különleges készítményeket beszerezni, a kereskedelmi forgalomban kapható, a hétköznapokban is használt, fertőtlenítésre alkalmas termékekkel a művelet elvégezhető. A készítmény címkéjén ellenőrizzük, hogy az baktérium-, vírus- és gombaölő hatású is legyen!
A talaj fertőtlenítése csak a szennyvízzel elöntött, kisebb elszigetelt területeken (pl. lakóház udvara) indokolt. A fertőtlenítés lényege: a környezetben lévő kórokozók elpusztítása, illetve számuk minimalizálása, ezáltal a fertőző betegségek terjedési útjának elvágása, a betegségek megelőzése. Az általános higiénés szabályok fokozott betartására az árhullám levonulását követően is kiemelt figyelmet kell fordítani.


Az elöntött területekről származó leveles kerti növények, illetve a szennyezett vízzel érintkező zöldségek, gyümölcsök sem nyersen, sem főzve nem fogyaszthatók!
Az árvízzel érintetett területeken a közműves ivóvízhálózatokba szennyeződés nem került, a vezetékes víz továbbra is biztonságosan fogyasztható.

Kézfertőtlenítés
Ha a kézen látható szennyeződés van, vagyis láthatóan piszkos a kéz, akkor elsősorban a fertőtlenítő hatású folyékony szappan alkalmazása ajánlott. Egyébiránt a kéz fertőtlenítéséhez bármely, a kereskedelmi forgalomban kapható, egészségügyi hatósági biocid engedéllyel rendelkező kézfertőtlenítő szer alkalmazható. Az engedélyezett szerek címkéjén az engedélyszámot fel kell tüntetni. A biocid engedély kiadását minden esetben megelőzi a termék hatékonysági vizsgálata (baktérium-, vírus-, gombaölő hatás – ezek a címkén szerepelnek).
Alkalmazható fertőtlenítőszerek: minden, a kereskedelmi forgalomban kapható kéz- és bőrfertőtlenítő szer.
Ha a helyszínen nem áll rendelkezésre a szappanos kézmosásra alkalmas víz, akkor a különböző alkoholos kézfertőtlenítő készítmények is megoldást nyújthatnak a nem látható szennyeződések eltávolítására. Ebben az esetben az adott termék felhasználási útmutatója szerint kell eljárni, a kézfertőtlenítési idő készítménytől függően általában fél perc és egy perc között mozog.

Textíliák fertőtlenítése, fertőtlenítő mosás
A fertőtlenítő mosószeradalékok használata és a magas hőfokon történő mosás képes a leginkább megfelelően fertőtleníteni.
A fertőtleníteni szükséges fehér textíliákat kb. egy óra időtartamra kell beáztatni 2 százalékos hypós oldatba, ami 5 liter vízhez 1 deciliter hypót adagolva készíthető el. (Az eljárás a színváltozást okozhat!). A beáztatáshoz szükséges oldat pl. Flóraszeptből is előállítható, 1 evőkanál Flóraszeptet adagolva 1 liter vízhez 1 százalékos oldat készíthető, a beáztatáshoz fél óra szükséges. Színes ruhák esetében a színvédő, fertőtlenítő mosószerek alkalmazhatóak. A beáztatás után a ruhák, szövetanyagok mosószerrel a szokásos módon moshatók. A nem mosható szövetanyagokat, ruhákat (pl. bútorkárpit, szőnyeg) 1 százalékos Flóraszept oldattal kell átkefélni és hagyni megszáradni. (A szín elváltozása ebben az esetben is lehetséges!)

Mosógépben történő mosás esetén elsősorban a 60, 90-95 °C-os mosási programokat ajánlatos választani.
Mosás után pedig a már száraz textíliákat érdemes gőzölős vasalóval is átvasalni.

 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-07-02 11:38

Pályázati felhívás

intézményvezetői beosztás betöltéséreTovább

2024-07-02 11:20

Változott a hulladékudvar nyitvatartása

Lakossági tájékoztatóTovább

2024-07-02 10:59

Sikeres volt a Körmendi FC Focitábor

"Jövőre újra KFC Focitábor"Tovább

2024-07-02 09:44

Teljes útzár lesz Szombathelyen

a 11-es Huszár út - Bocskai körút körforgalmi csomópontjábanTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink