Hírek, aktuális / Nem feledi szülővárosát

2024-06-18 13:48:12
Nem feledi szülővárosát

Horváth Róbert, a tehetséges fiatal tapolcai szobrász nem feledi szülővárosát, Körmendet, ahol több köztéri szobra is áll már.


Körmendre mészkőből egy három méter magas turul szobrot faragott

A 49 esztendős Horváth Róbert grafikái és szobrai egyre ismertebbek, korábban Kőbe zárt álmaim címmel kötetet is jelentetett meg, bemutatva alkotásait.
Körmend megrendelésére készített köztéri alkotásai közül a legjelentősebb a bolgár mészkőből faragott Honfoglalás emlékmű, amely az államalapítás ezredik évfordulójáról méltón megemlékezve ékesíti a várost.
Márványdomborműve az 1664 július 26-27-ei körmendi csatáról emlékezik meg, amely a török sereget a Rába másik oldalán tartotta, azaz megakadályozta tervezett útvonalukat. Az alkotás a helyi plébánia falán kapott végleges helyet.
Körmendre mészkőből egy három méter magas turul szobrot is alkotott, amely 2001 óta díszíti a várost. A városnak, ahol korábban élt, a helyi kosárlabdaklub fennállása ötvenedik évfordulója alkalmából ugyancsak készített márvány domborművet. Agyagból készített Lehár Antal szobra Szombathelyre került, de a zalaegerszegi technikumot ugyancsak díszíti egy Lehár emlékmű. Horváth Róbert a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának szobrász szakán végezte tanulmányait. Tehetségét, tudását kiállítások és megrendelések sora bizonyítja. Számos alkotása megtekinthető Tapolcán is, többek között a város római kori elődtelepülésének emlékére készített reliefje,  melyet a díszudvar kapualjában helyeztek el. Betlehemi szoborcsoportja adventkor évről évre a Tamási Áron Művelődési Központban látható. A Petőfi-évforduló alkalmából a költőről készített fejszobrot ajándékozott az intézménynek, és a közelmúltban elkészítette a Szent Koronát, amelyet a magyar kultúra napja alkalmából rendezett kiállításon láthatott először a közönség.
A fiatal szobrászművész különböző anyagokkal, de nagy lendülettel és kedvvel dolgozik. Tapolcán a Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskolában látható a II. János Pál pápát ábrázoló szobra.
Grafikusként ugyancsak elismert művész, de talán a szobrászat áll hozzá a legközelebb, ha a képzőművészet teljes palettáján magabiztosan mozog is.
Robi most Kertai Jenő jezsuita szerzetes márvány domborművén dolgozik, amelyet Zalaegerszegen avatnak ősszel. Közben strucctojás méretű agyagtojásokat is készít, mindegyiken két-két stációt jelenít meg a keresztútból.

TBZS
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó


 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-06-28 08:15

Hirdetmény

szünetel az ügyfélfogadásTovább

2024-06-28 08:02

Városi Televízió műsorajánló

13. Körmendi BöngészőTovább

2024-06-28 08:01

Busz hajtott árokba Körmendnél

Egy sérült utast kórházba szállítottakTovább

2024-06-27 15:07

Ülésezett a Helyi Választási Bizottság

Patonay Imre lemondott a mandátumárólTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink