Hírek, aktuális / Ott voltak a kertben!

2024-06-20 09:20:21
Ott voltak a kertben!

A hónap elején rendezték meg Körmenden a francia kezdeményezésű Légy ott a kertben! európai eseménysorozatot, melynek célja a kertörökség megóvására felhívni a figyelmet.

Ehhez a felhíváshoz idén 34 történeti kert, kastélypark és arborétum csatlakozott Magyarországon, köztük a körmendi Várkert, ahol a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum szervezett programokat.
A programok keretében került sor egy trófeakiállítás átadására a várkerti Vadászlakban. Martonics Gyula tatabányai fácántelep igazgató és vadász hagyatéka június 1-jétől gyarapítja az itt berendezett állandó kiállításokat. Dr.  Kahrné Martonics Éva és Martonics Nóra által a múzeumnak adományozott vadászati emlék és trófeagyűjtemény negyvennégy őzagancsból, négy gímszarvasagancsból, egy dámszarvasagancs lámpából, öt vadkanagyarból, egy leguán preparátumból, két túzokláb gyertyatartóból, egy elefántláb tartóból, négy vadászjelenetes domborműből, egy puskatartó állványból és egy egylábú vadászszékből áll.
A délután folyamán egy várkerti kerttörténeti sétán is részt vehettek az érdeklődők, melynek során megismerkedhettek a Várkert történetével, szobraival, épületeivel. A Móricz Péter által vezetett sétán felkeresték a kastélyudvaron álló Artemisz/Kybelé termékenységistennő fej nélküli szobrát, a Várkertben pedig Vertumnus és Pomona, valamint Zephyrus és Flora szoborcsoportokat, az angolkert jelképét, a klasszicista obeliszket, végül a 2. világháborús Ludovika-emlékművet.


Az Öt érzék a kertben tematika jegyében tartottak természetismereti sétát a Várkertben, hangokat, színeket, illatokat keresve    fotó: MP
 
Az idei Légy ott a kertben! eseménysorozat az „Öt érzék a kertben” tematika köré épült. Ennek jegyében került sor egy természetismereti sétára a hangok, színek és illatok nyomán a Várkertben. A séta vezetője, Szinetár Csaba zoológus, tanár ismertette meg az érdeklődőket a környezetünkben élő növényekkel és állatokkal, kiemelve azt, hogy a séta során a résztvevőknek valamennyi érzékszervükre szükség lehet. „Ritkán van arra lehetőség, hogy egyidejűleg láthatjuk, hallhatjuk, szagolhatjuk, vagy netán érinthetjük is az élőlényeket.
Akár egy hang, vagy egy illat is felfedheti, elárulhatja tulajdonosát”, mondta el Szinetár Csaba. A séta során a résztvevők láthattak színpompás növényeket, hallhatták a madarak énekét, érezhették a kastélykerti virágok illatát, s egy naphal is hálóba került a várkerti tóból.
Az eseménysorozat folyamán, sőt június 11-ig a magyarországi történeti kerteket bemutató poszterkiállítás volt látható a kastély kerítésén. A fotókat Darabos György fotóművész készítette az alcsúti, a zirci és a budai arborétumokban, a tatai angolkertben, a kalocsai érsekkertben, valamint a nádasdladányi, bölcskei, fertődi és fehérvárcsurgói kastélyok kertjeiben.
A kiállítás anyagát a Magyar Kertörökség Alapítvány kölcsönözte a körmendi múzeumnak.

MP
Körmendi Híradó
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-06-28 08:15

Hirdetmény

szünetel az ügyfélfogadásTovább

2024-06-28 08:02

Városi Televízió műsorajánló

13. Körmendi BöngészőTovább

2024-06-28 08:01

Busz hajtott árokba Körmendnél

Egy sérült utast kórházba szállítottakTovább

2024-06-27 15:07

Ülésezett a Helyi Választási Bizottság

Patonay Imre lemondott a mandátumárólTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink