Hírek, aktuális / A palavesszőtől a digitális tábláig

2024-05-07 09:37:25
A palavesszőtől a digitális tábláig

Különleges kiállítás nyílt a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeumban


Az első adatok arról, hogy Körmenden iskola működött volna, több mint ötszáz évesek. Ekkor egy örökösödési perben említettek egy telket a Rába és az iskola között. Ez időtől számítható a Rába-parti város oktatásügyének kezdete.


Dr. Katona Attila, Pintér György és Móricz Péter a megnyitón

A kastély erre kijelölt helyiségeiben a különféle iskolafokozatok szerinti bontásban kerültek elhelyezésre a tárlók, tablók. A kiállítás anyagához a múzeum saját állományán kívül bőségesen járultak hozzá a helyi oktatási és kulturális intézmények  és magánszemélyek – nem csupán Körmendről. A régi tanévek utolsó napján – hiszen a tanév szeptember 1-jétől júniusig tartó rendje csak 1875-óta létezik –, április 24-én nyílt meg a kiállítás.
A megnyitón dr. Katona Attila nyugalmazott egyetemi docens tartott precíz és szakszerű előadást. A kiállításra belépőt egy terepasztal fogadja, ahol kis zászlók jelölik az egykori és mai iskolaépületeket. Tovább haladva egy végtelenített vetítésen egy filmhíradó bejátszásán az egykori Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum életéről szóló filmrészlet, valamint a technikum jelvényeiből összeállított csillár látható. Szemben a zeneiskola tárlója mutatja be a körmendi iskolarendszerű zeneoktatás csaknem hat évtizedének emlékeit.
A kápolnában egy berendezett osztályrészlet fogadja az érkezőket: egy matematika tanárnő és éppen felelő diák látványával. A padokban a látogató akár helyet is foglalhat.A tanterem-részlet körül az alapfokú oktatást szolgáló egykori és mai intézmények tárgyai, dokumentumai, képei láthatók. Érdekesség, hogy megtalálható az anyagban az első magyar nyelvű, iskolai használatra készített földgömb, 1840-ből és a legelső tankönyvnek minősíthető könyv, a „Hárma Kis-tükör” két kötete is.
A kápolnával szemben a középfokú oktatás egykori és mai szereplői a polgári iskola, ipari iskola, a gimnázium és a szakközépiskola, valamit a rendvédelmi technikum tárgyai, dokumentumai láthatók. E terem közepén alakították ki az „oki-teki piramist”, ami az idők folyamán alkalmazott oktatástechnikai eszközök rendelkezésre álló példányai mutatja be. Odébb, ugyanebben a helyiségben a „suli- módi” tárlóban a különféle iskolai viseletek – iskolaköpenyek, úttörő egyenruha, „dorgó” tornacipő – látható. A tárló mellett egy matrózblúzos ballagó áll – műanyagból. A „Rázsó” bőven ellátta a kiállítást a tanulók által készített munkadarabokkal, illetve a műszaki képzést segítő tárgyakkal.
A gimnázium a legelső iskolai használatra készült, még magnókazettát használó computerrel is hozzájárult a látványhoz. A sarokban egy egyenruhagyűjtemény mutatja be a rendvédelmi technikum változásait.
Aki kíváncsi a kiállításra, az a múzeum hivatalos nyitvatartási idejében megteheti. Hétfő kivételével minden nap 18 óráig várja látogatóit a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum. E kiállítás látogatása ingyenes, de csoportok  esetén javasolt az előzetes bejelentkezés telefonon, vagy a múzeum honlapjának bejelentő oldalán, hiszen a kiállítás helyszínein egyszerre 20 főnél nagyobb csoport nem tud biztonságosan mozogni.


További képek a Galériában

PINTÉR GYÖRGY
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-05-18 20:59

Írottkő Futóverseny

2024. október 06.Tovább

2024-05-18 20:06

Egis Körmend - MVM-OSE Lions

100-97Tovább

2024-05-18 09:12

Városi Televízió műsorajánló

10. Körmendi BöngészőTovább

2024-05-17 11:39

Értesítés éles lőgyakorlatról

2024. júniusTovább

2024-05-17 11:29

Csillagászat Napja - meghívó

Hegyhátsál CsillagvizsgálóTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink