ÖNKORMÁNYZAT / Projektek / A körmendi volt cipőgyári területek kulturális-közösségi célú rehabilitációja

2020-05-25 13:02:53


„A körmendi volt cipőgyári területek
kulturális-közösségi célú rehabilitációja”
 
Azonosítószám: TOP-2.1.1-16-VS1-2017-00002
Kedvezményezett: Körmend Város Önkormányzata
Támogatás összege: 200 000 000,- Ft

Támogatás mértéke:  100 %

Projekt tartalmának bemutatása:
A körmendi volt cipőgyári területek rehabilitációja projekt célja, hogy a város központjában levő, önkormányzati vagyonkezelésben és használatban lévő területen (K-kas különleges kastély építési övezet , OTÉK 24. § (2) o) a városi zöldfelület számára mind értékesebb területet nyerjen úgy, hogy az örökségvédelmi szempontból kiemelt Batthyány kastélyegyüttes kastélyparkja a városi lét változó igényeit figyelembe véve közösségi, kulturális és rekreációs célokat szolgáljon. Körmend 2020-ig elérendő, középtávú átfogó céljai közül jelen beavatkozás az alábbihoz kíván hozzájárulni: a II. A kiegyensúlyozott ágazati célokra és az útvonalak találkozására építő helyi gazdaságfejlesztés annak szellemi és fizikai megvalósulása tekintetében is. - T5 Barnamezős területek használati intenzitásának növelése. továbbá a "III. Az emberek és eszközök találkozási helyén kialakult városi lét alakítása a mai kor emberének környezeti igényei, életminősége és méltósága szerint". Ezen belül a városi szintű tematikus célok közül a "T12 A Batthyány család épített és táji örökségének fenntartása, ápolása " kíván illeszkedni az ITS szerint is nevesítetten: " A volt cipőgyári épületek bontása, a terület rehabilitálása és a kastély és a park között kapcsolatot teremtő rendeltetési elem megvalósítása " intézkedés címen.
 
A fejlesztési terület a Körmend, Dr. Batthyány-Strattmann László u. 9. szám alatt található (hrsz 3) különleges terület, ahol a korábban neves MARC cipőket is gyártották. Ezen a területen található a volt levéltár épülete is, melyet azonban jelen projektünkben nem érintünk, viszont 2. ütemű fejlesztésként nevesítünk. A közel 19178 m2-nyi területen a korábbi építési technológiájú épületek, vélelmezhetően azbeszttel, olajjal szennyezett terület található, nem őshonos, ám mára megtelepedett növényzettel, bitumenes burkolatokkal, földben rejtett tartályokkal.  A terület örökségvédelmi szempontból kiemelt terület. Kihasználtsága jelenleg nulla.
 
A projekt szakmai tartalma (önállóan): a)városi zöldfelületek kialakítása, b)a barnamezős terület hasznosítható szabad tereinek komplex rehabilitálása, a szükséges kármentesítésen túl a meglévő épületállomány bontása, bII) terület hasznosítása közösségi, Kulturális céllal, melynek keretében megvalósulhat a gazdaságélénkítő tevékenység is: rendezvény és fesztiválközponti feladatokkal. Ehhez kötelezően, önállóan nem tám:: akadálymentesítés, azbesztmentesítés, energiahatékonyság, nyilvánossági biztosítása, partnerségi tervezés, soft tevékenységek a lakosság környezettudatosságát segítve rendezvénynaptár szerint., választható, önállóan nem, választható: a terület szerkezetét, funkcióját, összképét zavaró v. leromlott fizikai állapotban lévő és környezetszennyezéssel érintett építmények elbontása és a terület rekultivációja, a folytonosság, hálózatiság növelése, zöld infrastruktúra összekapcsolása, vízáteresztő burkolatok kialakítása, csapadékvíz elvezetés, eszközbeszerzés, kiszolgáló épületek és parkolóhelyek kialakítása.
 
 
A projekt megvalósításának helyszínei: Körmend, Batthyány-. Strattmann kastély 3 hrsz

A jelenlegi helyzet képekben

 

 
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2021-09-20 09:10

Mihály-napi Sokadalom

2021.szeptember 24-énTovább

2021-09-20 09:06

Labdarúgó mérkőzések, eredmények

Megyei I-II-III.Tovább

2021-09-19 14:01

2021 Őszi Filmklub

a Csákányi László filmszínházbanTovább

2021-09-19 13:38

Fokozott ellenőrzésre kell számítani

A Körmendi Rendőrkapitányság vezetője fokozott ellenőrzést rendelt elTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink