Hírek, aktuális / Hatalmába kerítette a terpentin illata

2024-04-09 09:23:06
Hatalmába kerítette a terpentin illata

A gyönyörű – egykor a Batthyány uradalom kcsiszíneként funkcionáló – teremben a szomszéd vármegyében élő Kempe István festőművész alkotásait tekinthetik meg a látogatók. A képek Balatongyörökről érkeztek és április végéig van mód megnézni azokat.


Nem biztos, hogy a fiatalok felismernék a tejeskannát


Kempe István festő alkotásaiból nyílt kiállítás a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár közművelődési intézményegysége Városi Kiállítótermében. A tárlatot Pálóczi Zsuzsanna, az intézmény igazgató-helyettese nyitotta meg. Elmondta, az alkotó, Kempe István az ország túlsó felén, Borsod- Abaúj-Zemplén vármegye „fővárosában” Miskolcon született, ott töltötte fiatalabb éveit, és ott végezte iskoláit is. Már egészen fiatalon, általános iskolás korában megismerkedett a művészettel, egy – a városban – elismert művésztanárnő tanította a rajzolás alapjaira.
Az olajfestés is korán – a nála nyolc évvel idősebb nővére hatására – felkeltette érdeklődését úgy, hogy ahogy megfogalmazta: a terpentin illata hatalmába kerítette. 2011-ben a festői szépségű Balatongyörökre költözött. Azonnal magával ragadta a hely varázsa és idejébe is jobban belefért a művészet. A téma adott volt, a Balaton és környezete csodái, de más is érdekelte,  szeretett volna sokoldalú művész lenni, portré, filmes életképek, csendélet, tájkép, modern irányzatok.
Pálóczi Zsuzsanna valószínűnek tartotta, hogy sokan meglepődtek a modern festmények között kiállított, a több évtizedes emlékeinket felelevenítő tejeskannák láttán. Forrás Sándor szombathelyi vállalkozó többszáz ilyen festett kanna birtokosa. Az itt látható kannákat is Kempe István festette és a tulajdonos ide azokat hozta el, amelyek témájukban illenek a képek témájához, történelmünkhöz, filmekhez kapcsolódnak, az egyiken pedig a tulajdonos édesanyja látható, aki tejesboltban dolgozott. Kempe István azt vallja, a legnagyszerűbb érzés az, hogy a festéssel töltött idő egy ajándék, egy ünnep, amelynek minden percét élvezi, örömmel tölti el, amikor alkothat.
És legyen öröm a látogatóknak is a festmények megtekintése! Az eseményt Wágner Dávid gitárjátéka tette még színesebbé. A kiállítás április 28-ig várja az érdeklődőket.


További képek a kiállításnyitóról a Kégalériában

TT
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó


 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-05-02 08:44

Már használható a „NAV Felhasználókezelő”

gyors hozzáférést biztosít a felhasználóknakTovább

2024-05-02 08:39

A Rábaparti Járműjavító Kft. folytatja a tanulóképzést az új szakképzési rendszerben

több mint harminc éve foglalkoznak tanulóképzésselTovább

2024-05-01 11:09

Zenés ébresztő Fotó: Jámbori Tamás

Városi Fúvószenekari EgyesületTovább

2024-05-01 09:34

II. Vasárnapi Móka

Gyermek és Családi NapTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink