Hírek, aktuális / Ismét ébresztették a várost!

2024-05-07 10:34:10
Ismét ébresztették a várost!

Ahogy azt már az utóbbi években megszokhattuk, a körmendi fúvósok május 1-én ismét zeneszóval ébresztették a lakosságot. Sokan várták és ismerősként köszöntötték őket. De nem csak Körmenden figyelik a munkásságuk!
Szinte nincs olyan település a kistérségben, ahol még ne léptek volna fel. Falunapok, ünnepségek, programok kedvelt résztvevői, vannak olyan települések, ahova szinte már hazajárnak.


A leköszönő karnagy, Morvay András harsonásként marad a zenekarban

A műkedvelő egyletek, egyesületek létrejötte mindig egyfajta társadalmi igényt tükrözött, így volt ez Körmenden is 1892-ben, amikor Kluge Pál tűzoltóparancsnok megszervezte a tűzoltó-zenekart, s ennek érdekében gyűjtést szervezett.  Az ekkor kapott adományokból vásárolták meg az első hangszereket, és egy karmesteri állást is létrehoztak. Hosszú utat járt be innentől a fúvószenekar... 1945-ben még mindig Tűzoltó Zenekarként működött az együttes, írásos dokumentumokból tudjuk, hogy a városi rendezvényektől a temetéseken keresztül egészen a koncertezésig terjedően mindenütt megjelentek.
A zenekar életében voltak hullámvölgyek és újrakezdések, egy ilyen megújulás volt 1965-ben a Bedőcs Antal által működtetett szalonzenekar. Ebben az időben főleg a zenés, táncos összejöveteleken volt népszerű az együttes, ám egy évvel később ebből a magból állt össze egy lelkes kis csapat, hogy felélesszék a fúvószenekari hagyományokat.
Jellemző a korra, hogy a hangszereket a szalonzenekartól kapták kölcsön. A működési feltételek biztosítását a művelődési központ vállalta fel, a hangszervásárlásban segített a megyei tanács is. Az új zenekar Pásztor Antal karmester vezetésével 1967. augusztus 20-án mutatkozott be. A helyi zeneiskola rézfúvós szakának elindításával az utánpótlás kérdése is megoldottnak látszott. Külön meg kell említeni Vadas József munkásságát! Mindenki Józsi bácsija már 1969-ben miniszteri dicséretben részesült a zenekar létrehozatalában és működtetésében vállalt áldozatos munkájáért. 1977-ben egy kis időre még a karmesterpálcát is felvállalta, mert ekkor épp ez kellett,
hogy fennmaradjon a zenekar. Nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor a zenekar léte, megmaradása, működése múlt Vadas József tettrekészségén. 1980-ban újra személyhez kötődő fordulópontja volt a zenekarnak, Pataki András zeneiskolai tanárt nevezték ki karnagynak. 1985-ben az ő vezetésével lett Arany fokozatú fúvószenekar az együttesből.
Népszerűségüket jól mutatja, hogy 1986-ban 56 fellépésük volt, jótékonysági koncerteket adtak, fesztiválokra jártak. A volt Jugoszláviába is többször meghívták a zenekart, de ami akkoriban még nagyobb kuriózum volt, hogy az ausztriai Fürstenfeld fúvószenekarával is jó kapcsolatot ápoltak, az akkori politikai viszonyok ellenére. Ezek után 1987-ben templomi koncerteket indítani már nem is tűnt olyan nagy merészségnek, s tán azért sem tette ezt szóvá az akkori vezetés, mert 1988-ban Arany diploma minősítést kapott a zenekar. A cseh, finn, jugoszláv, osztrák fellépések egymást követték, és megszületett a zenekar első hanganyaga is, amit – a kornak megfelelően - kazettán adtak ki. 1991-ben a zenekar működési formájában változás következett be, Városi Fúvószenekar Egyesület néven önálló szervezetté alakult. Ebben az évben Olaszországban is szerepelt az együttes. A pápa magyarországi látogatásán az a megtiszteltetés érte őket, hogy az egyházfőt köszönthették a műsorukkal. Novemberben pedig Koncert Fúvószenekari Arany fokozatot kapott az együttes. A városi ünnepségek, rendezvények több mint 100 éve elképzelhetetlenek a fúvósok nélkül, ám ez a hagyomány megszakadni látszott 2003-ban, amikor hosszú betegség után Pataki András karnagy elhunyt. Ám halála után egy évvel az „öreg” fúvósok mocorogni kezdtek, újra összeálltak a régiek. Vendégségbe, de mégiscsak hazajöttek a környező városok fúvószenekaraiba igazolt, Körmendről indult fúvósok, és 2004. decemberében Pataki András emlékére bravúros, elsöprő sikert aratott koncerttel indult újra, immáron sokadszor hódító útjára a Városi Fúvószenekar Egyesület.
Morvay András felbukkanásával új korszak kezdődött a zenekar életében 2007-ben, amikor is 21 évesen a csapat élére került. A fiatal karnagy új repertoárt, szemléletet hozott, amit idősebb, s fiatalabb zenészek egyaránt elfogadtak, a közönség körében pedig egyre népszerűbbé vált a Városi Fúvószenekar Egyesület. Neki köszönhetően igazi sikertörténet és teljes megújulás következett, már rövid idő alatt elképesztő fejlődést sikerült elérni a zenekar életében. Komor András, tiszteletbeli karnagy kezdeményezésére 2008-ban a város először szervezte meg az újévi koncertet, természetesen a körmendi fúvószenekar közreműködésével. Az esemény nagy sikernek örvend! 2012. július 21-én ünnepelte 120 éves évfordulóját a Körmend Város Fúvószenekara. A jubileum alkalmából Morvay András vezényletével a zenekar nekifutott a „B” kategóriás minősítésnek is, amelyet sikeresen abszolválva koncert zenekari arany minősítést szerzett. 15 év elteltével András arra a nehéz elhatározásra jutott, hogy leteszi a karmesteri pálcát, ugyanakkor más szerepet szívesen vállal a zenekaron belül. A 2024-es újévi koncerten búcsúzott karnagyként a közönségtől és a fúvósoktól. Azonban a pálcát harsonára cserélve zenészként továbbra is aktív tagja marad a közösségnek.
2024. januárjától Pass Róbert lett a zenekar karnagya. Az ő vezényletével a zenekar már elkezdte a felkészülést a nyári fellépésekre. Az együttes él, működik. A tagok mindent megtesznek annak érdekében, hogy tovább erősödjenek és fejlődjenek, tette hozzá Sólyom Friderika, az egyesület elnöke. Erről a közönség a fellépéseiken személyesen is meggyőződhet majd!


A 2024. május 1-ei zenés ébresztő képei a Galériában

TT
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó

 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-05-18 20:59

Írottkő Futóverseny

2024. október 06.Tovább

2024-05-18 20:06

Egis Körmend - MVM-OSE Lions

100-97Tovább

2024-05-18 09:12

Városi Televízió műsorajánló

10. Körmendi BöngészőTovább

2024-05-17 11:39

Értesítés éles lőgyakorlatról

2024. júniusTovább

2024-05-17 11:29

Csillagászat Napja - meghívó

Hegyhátsál CsillagvizsgálóTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink