Hírek, aktuális / Jubilált az Olcsai és a Somogyi

2024-05-06 08:52:54
Jubilált az Olcsai és a Somogyi

Az Olcsai iskola jogelődje a Katolikus Leányiskola 75 évvel ezelőtt kezdte meg a működését. A mai tagiskolájuk (Somogyi) pedig ugyancsak kerek, 50 éves jubileumot ünnepelt. Az évfordulókat nagyszabású eseménnyel tették feledhetetlenné.

Április 26-án egy sokszínű témanapot tartottak az Olcsai iskolában, hiszen éppen 75 évvel ezelőtt kezdte meg a működését az iskola jogelődje, a Katolikus Leányiskola. A múltidézésből kiderült, hogy a mai körmendi gimnázium helyén Várkerti Iskola néven is működött.


Fazekasné Mittli Piroska igazgató köszöntötte a vendégeket
 
Az osztálytermeken elhelyezett fotók, feliratok, az igazgatóasszony, Fazekasné Mittli Piroska érdekes iskolatörténeti előadása, a kivetített fényképek megidézték az elmúlt évtizedeket egészen a jelenünkig. Fodor István, szombathelyi tankerület igazgatója és Bebes István polgármester egyaránt elmondták a jelen lévő diákseregnek, hogy milyen jó úgy tekinteni erre az iskolára, mint egy élményközpontú, gyerekbarát intézményre, ahova szép számmal járnak idegen nyelvet jól beszélő, tanulmányi- és sportversenyeket sorban megnyerő tanulók. A témanapra már a megelőző hetekben készültek a diákok: rajzpályázaton a kedvenc iskolai időtöltésükről, az irodalmi pályázaton a jövő Olcsai iskolájáról készítettek pályamunkákat. Kiállítás készült a legjobb rajzokból, fogalmazásokból, a kisebbek Azért szeretem az Olcsait… című írásaiból. A folyosón kivetítőn nézhették meg a diákok a legkedvesebb osztályfotókat, a szelfipályázat legjobban sikerült pályamunkáit.
A városi akadályverseny során sorba látogatták meg az osztályok azokat az épületeket, ahol az iskola egykor működött. Játékos feladatokat oldottak meg eközben, így bővítették ismereteiket az iskolatörténettel kapcsolatban. Az erre a napra kókuszgolyókból kirakott jubileumi számot a rendezvény végén kiosztották a gyermekek közt. Szép emlékekkel, sok új iskolatörténeti érdekességgel távozhattak az olcsais diákok erről a témanapról. Az évforduló alkalmából kerékpáros teljesítménytúrán is részt vett az iskola felső tagozata: 25 kilométeres távot tettek meg közel 120- an: tanárok, szülők, diákok. Az alsó tagozat valamennyi osztálya pedig vonattal és gyalogszerrel ment a  csákánydoroszlói Vízi Vándor Természetvédelmi Látogatóközponthoz.


Élőkép az olcsais diákoktól. Emlékezetes jubileum volt

Az emlékezés kapcsán még az iskola környezetének csinosítására, illetve a helyi múzeum most nyíló iskolatörténeti kiállításának felkeresésére is odafigyeltek. Az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola Somogyi Béla Tagiskolája is méltó módon ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját ugyanezen a napon. Az intézmény 1974-ben nyitotta meg kapuit Körmendi Körzeti Általános Iskola és Diákotthon néven. Célja az volt, hogy a város legfiatalabb és legmodernebb intézményeként ne csak a helyi diákoknak, hanem a környező falvakban élő gyerekeknek is megfelelő környezetet biztosítson a tudás megszerzésére, személyiségük fejlődésére. Az intézmény az évek során sportcsarnokkal, majd tanuszodával bővült. 1979-től az iskola sporttagozata rengeteg kiváló sportolót nevelt ki. Az intézmény 2017-ben tagiskolaként kapcsolódott az Olcsai- Kiss Zoltán Általános Iskolához. Az ötvenéves jubileumra készülve a diákok rajpályázaton és irodalmi pályázaton vettek részt, melyekből kiállítás készült, illetve az ünnepi alkalomból online iskolaújságot szerkesztettek erre az alkalomra. A délelőtti projektnap keretében a gyerekek több állomáson változatos programok keretében ismerkedtek az iskola történetével, hagyományaival, mérték össze ügyességüket. A közös sportolás után puzzle kirakása, iskolatörténeti előadás, online játék, aszfaltrajz, virágültetés, kézlenyomatkészítés, keresztrejtvény várta őket. A tréfás és komoly feladatok egyaránt színesítették a projektnapot.
Délután került sor a jubileumi gálára, melyen Bebes István polgármester is köszöntötte a résztvevőket, és az ünneplő közösséget. A meghívott vendégeket színvonalas műsorral szórakoztatta az összes diák és az őket felkészítő valamennyi pedagógus. Az érdeklődők láttak torna- és gimnasztikabemutatót, labdagyakorlatot, gyönyörködhettek az alsó tagozatos diákok néptáncában, gyermekjáték bemutatójában, éneklésében. Vidám perceket szerzett a nézőtéren egybegyűlteknek a nagyobbak látványos tánca, megható szavalata, s a gálát záró közös ének. A gála után a jelenlegi és a volt pedagógusok, nyugdíjasok egy kötetlen beszélgetésen vettek részt. A rendezvénysorozatot másnap a szülői munkaközösség által szervezett jó hangulatú bál zárta.
Mindkét intézmény sikeresen zárta jubileumi rendezvényét. A diákok  nemcsak közös élményekben gazdagodtak, de eközben hagyományaikat is ápolták, s bizony mindkettő fontos a jövő iskolájához.

(További képek és érdekességek a témanapokról az iskolák honlapján: olcsai-iskola.hu, somogyi-iskola.hu oldalon.)

FMP
Fotó: Jámbori Tamás
Körmendi Híradó

 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-05-18 20:59

Írottkő Futóverseny

2024. október 06.Tovább

2024-05-18 20:06

Egis Körmend - MVM-OSE Lions

100-97Tovább

2024-05-18 09:12

Városi Televízió műsorajánló

10. Körmendi BöngészőTovább

2024-05-17 11:39

Értesítés éles lőgyakorlatról

2024. júniusTovább

2024-05-17 11:29

Csillagászat Napja - meghívó

Hegyhátsál CsillagvizsgálóTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink