Hírek, aktuális / Óvatosan az utakon!

2020-10-13 11:14:44
Az elmúlt hétvégén közlekedési balesetben kilencen haltak meg hazánk útjain, és 30 súlyos és 81 könnyű sérüléses baleset történt. A baleseti okok közül kiemelkedő, hogy a sofőrök nem a megváltozott időjárási viszonyoknak megfelelően vezetnek.
A csapadékos időjárás várhatóan egész héten kitart, így többfelé számíthatunk esőtől vizes, csúszós útszakaszokra, a szél pedig csökkentheti a járművek menetstabilitását. Az őszi-esős időszakban a közlekedés során számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, a féktávolság jelentősen megnő. Ez a legkorszerűbb autókra is igaz, amelyeknek a vezetőit gyakran magabiztossá teszi a hajtás hatékonysága - ez azonban a fékezésre nincs hatással
 
Esős időben, az utak felszínén képződő pocsolyák miatt fokozott figyelemmel, amennyiben lehetséges, a pocsolyák, vízátfolyások kikerülésével és a haladási sebesség csökkentésével célszerű közlekedni. Az úttestre kerülő, lehullott falevelek szintén tovább növelhetik az utak csúszósságát.  
 
A borongós, esős őszi időben fokozott figyelmet érdemelnek a gyalogosok is. Előfordulhat, hogy az esernyőt használó gyalogos nem figyel az úttesten áthaladás körülményeire és ernyőjét úgy tartja, hogy az gátolja a kellő körültekintésben. Éppen ezért lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázni kell az úttest mellett haladó gyalogosokra, főként a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén.
 
Javasoljuk, hogy próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel a párás, ködös, esős időjárásra. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetők az erre az időszakra leginkább jellemző „koccanások”, és az azokkal együtt járó kellemetlenségek.

Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel előzzék meg a közlekedési baleseteket – hogy mindenki hazaérjen…!

forrás: police.hu 
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-05-01 11:09

Zenés ébresztő Fotó: Jámbori Tamás

Városi Fúvószenekari EgyesületTovább

2024-05-01 09:34

II. Vasárnapi Móka

Gyermek és Családi NapTovább

2024-05-01 08:44

III. Kosárlabda Körmend Kupa

Körmendi Városi SportcsarnokTovább

2024-05-01 08:28

Művész tanáraink koncertje

A belépés díjtalanTovább

2024-04-29 15:08

IX. Nádudvari Gasztro Kupa

négy ezüst, egy bronzTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink