Hírek, aktuális / Felhívás főzőversenyre

2020-08-18 18:27:36


FELHÍVÁS
 
Valaha, réges-régen szinte minden háztartásban tartottak sertést. A disznóölések időszaka a téli hónapokra esett. Év közben pedig kondában, félvadon tartották a jószágot, a kanászok pedig a város peremére, Tilalmasra vitték azokat makkoltatni az erdőbe. Tilalmas ma is élő településrész Körmenden, szinte nincs olyan ember, aki ne tudná, hol is található. A ma városi erdőnek nevezett részen most is állnak hatalmas tölgyek, amelyek izgalmas történeteket tudnának mesélni. Elmondanák, hogy a disznópásztorok nem minden esetben számoltak be a gazdáknak a szaporulatról, inkább saját céljukra használták fel azt. Az erdő mélyére krumplit, hagymát, fokhagymát vittek magukkal, ezekkel bármilyen tartalmas ételt el tudtak készíteni. Ha ehhez „kényszerből” egy-egy állatot is levágtak, jókora lakomát csaptak. A tilalmasi makkoltatás emlékét egy speciális helyi étek is őrizte néhány évtizeddel ezelőttig, amelyet minden, valamire való körmendi étterem is feltett az étlapjára. Ezt az ételt szeretnénk megidézni, amikor meghirdetjük a
 
NAGY TILALMASI KANÁSZPECSENYE
FŐZŐ VERSENYT
 
Helyszín: Batthyány-kastély oldalkertje
Időpont: 2020. augusztus 21. (péntek) 9.00 órától
 
Kikötések:
Az elkészült ételnek méltónak kell lennie arra, hogy a hagyományokat őrizze, illetve felelevenítse.
Ennek megfelelően kötelező az alábbi alapanyagok használata:
- sertéshús
- sertésmáj
- burgonya
- vöröshagyma
- fokhagyma
A fentieken kívül az elkészítésre vonatkozóan egyéb elvárás nincs, csupán annyi, hogy helyben, szabadtűzön főzzék meg.
A kötelező alapanyagok és a szabadon választott fűszerek, egyéb hozzávalók beszerzéséhez a Körmendi Kulturális Központ csapatonként 15.000 forinttal járul hozzá. Fontos, hogy a jelentkezőknek ezúttal maguknak kell gondoskodni mindenről, amire szükséges lehet. Így például a kínáláshoz szükséges edényekről, tányérokról, evőeszközökről, szalvétáról, a tunkoláshoz kenyérről és még lehetne sorolni.
A korábbi évekhez hasonlóan a szervezők biztosítanak csapatonként 1 sörgarnitúrát és hulladékgyűjtő zsákot.
 
Jelentkezni:
telefonon (06-94/594-227),
e-mailben (cultcent9900@gmail.com),
messengeren (https://www.facebook.com/kormendikulutraliskozpont/)
lehet 2020. augusztus 14-ig. Az előleget felvenni a jelentkezés alapján augusztus 18-án lehet, arról elszámolni augusztus 25-ig kell.
 
Várjuk közösségek, baráti és munkahelyi társaságok jelentkezését!
Tartsanak velünk, főzzünk együtt, hagyjunk nyomot augusztus derekán!
 
H. Vörös Márta sk.
igazgató

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2020-09-24 09:36

Megújul a vasúti menetrend és olcsóbb jegyek lesznek egyes dunántúli szakaszokon

szeptember 28-tól nem kell gyorsvonati pótjegyet váltani a Székesfehérváron áthaladó, eddig pótjegyköteles vonatokraTovább

2020-09-24 09:11

Hirdetmény

ideiglenes terelés forgalomba helyezése a 8-as főútonTovább

2020-09-24 09:05

750 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

elhunyt 7 idős, krónikus betegTovább

2020-09-23 16:22

AGORA-Savaria Filmszinház műsora

2020. szeptember 24-30Tovább

2020-09-23 12:04

Szombaton folytatódik az agrárcenzus

Szeptember 19. és november 22. között összeírók keresik fel a gazdákatTovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink