Hírek, aktuális / A kézi számlatömbök jövője

2020-03-06 18:10:03
A számlázás és a katás vállalkozás életében is alapvető változást hoz az idei év. A cégeknek és a kisadózóknak fel kell készülnie, különben akár 500 ezres büntetést kockáztatnak. Mégis mi várható 2020-ban, vajon van-e jövője a kézi számlatömbnek?
Nagy változást hoz az idei év a számlázást és ezzel együtt a vállalkozások életét tekintve is. Július 1-től eltűnik a 100 000 forintos áfaértékre vonatkozó törvényi hivatkozás, és minden belföldi adóalanynak kiállított számlát be kell küldeni a NAV részére, vagyis azokat is, amelyekben áfát nem számítottak fel. Tehát ez innentől kezdve minden céget, illetve a katásokat is érinti.
2021. január 1-től pedig tovább bővül a kör és a magánszemélyek részére kiállított számlákat is be kell küldeni az adóhatóság részére.
Ez tehát azt jelenti, hogy tíz hónap múlva értékhatártól, társasági formától függetlenül minden számla bekerül a NAV rendszerébe.
Az adatszolgáltatási kötelezettség 2021.01.01-től a külföldre kiállított számlákat is érinti majd, nem csak a belföldieket.
Jelentős adminisztrációs többlet terhet jelent majd a változás azoknak a vállalkozásoknak, akik nyomdai úton előállított számlanyomtatvány felhasználásával állítják majd ki számláikat, ugyanis azoknak az adatait külön fel kell majd vinni pluszban a NAV online rendszerébe.
A számlatömb nem szűnik meg jövőre sem, viszont igencsak kényelmetlen lesz használni. Ha egy vállalkozó kiállít egy számlát, és 500 ezer forint alatt van az áfatartalma, akkor négy napja van ugyanazt feltölteni a NAV online rendszerébe.
Tehát ugyanúgy fel kell csatlakoznia az internetre, és digitálisan be kell vinni az adatokat, így a vállalkozó tulajdonképpen saját magának csinál egy pluszadminisztrációt. Elmondta azt is, hogy a maximum 4 napos határidő miatt a visszadátumozási kiskapu, amit egyes vállalkozások ki is használtak, megszűnik.
Ha valaki nem tölti fel a kézi számlatömbből kiállított számlákat egyesével, manuálisan, a kiállítástól számított maximum 4 napon belül a NAV Online Számla webes rendszerén keresztül, komoly büntetést kockáztat.
Egyéni vállalkozóként vagy adószámos magánszemélyként számlánként 200 ezer forint is lehet a bírság, társas vállalkozások esetén pedig számlánként akár 500 ezer.
Hamarosan a hatóság az eddigieknél is sokkal előbb ki fogja tudni szűrni, ha valahol egyáltalán nem, vagy nem megfelelő időben vagy módon történt adatszolgáltatás.
 
portfolio.hu
 

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-24 16:00

Made In Hungária Musical Körmenden

Magyarock DalszínházTovább

2024-04-24 11:09

Holnap kinyit a Körmendi Mozi

A moziban csütörtöktől vasárnapig lesznek vetítésekTovább

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink