Hírek, aktuális / Jön az új energiacímke

2021-02-12 16:14:46
JÖN AZ ÚJ ENERGIACÍMKE - MIT KELL FIGYELEMBE VENNI

Ha hűtőszekrényt vagy mosógépet szeretne vásárolni, gyakran kényezteti Önt választással: különböző funkciók, méretek, kivitel és árak vannak. Egy másik megkülönböztető kritérium a termékeken tapadó energiacímke. Ez egy közlekedési lámpák skáláját mutatja pirostól zöldig, és információt nyújt az adott termék energiahatékonyságáról. Új energiacímke november 1-től kötelező.

Az Európai Unió elfogadta az elektromos készülékek energiahatékonysági osztályainak új osztályozását. Javítani kell a jelenlegi energiacímkét, hogy a fogyasztók megkönnyítsék a különböző háztartási gépek összehasonlítását. Aki például ma MediaMarkt vagy Saturn áruházba látogat, számos A +, A ++ vagy A +++ osztályú készülékkel kell szembenéznie. Ez a megkülönböztetés a legjobb kategóriában annak köszönhető, hogy a technológiai fejlődés azt jelenti, hogy egyre több olyan termék van, amely még az előzőeknél is energiatakarékosabb. Az ügyfelek számára egyre nehezebb nyomon követni és összehasonlítani.

Ezenkívül az új címke megkönnyíti az ügyfelek számára, hogy nyomon kövessék a termék fenntarthatóságát befolyásoló egyéb információkat. Ide tartozik például a belső tér nagysága, a mosási ciklusonkénti vízfogyasztás vagy az egész évre vonatkozó villamosenergia-fogyasztás.

Ez az új címke

November 1-jétől a beszállítóknak a korábbi energiacímke mellett az új címkét is fel kell venniük. Az új energiacímkére való áttérés ezután 2021. március 1-jén kezdődik az üzletekben és az online kereskedelemben. Ettől a dátumtól kezdve csak az új címke lesz látható.
A rendelet által érintett termékcsoportok eleinte mosogatógépek, mosógépek, mosó-szárítók, hűtőszekrények és fagyasztók, beleértve a bortároló szekrényeket és az elektronikus kijelzőket, beleértve a televíziókat is. Az elkövetkező években további termékcsoportok kerülnek ki.

Első ránézésre már egyértelmű, hogy az új energiacímke az A osztálytól a G osztályig halad, míg a korábbi címke az A +++ osztályt a D. osztályba sorolta. Ezenkívül az új címke célja a meglévő készülékek energiahatékonysági osztályainak leminősítése. Azok a hűtőszekrények, amelyek jelenleg a felső A + osztályokkal vannak ellátva, a legtöbb esetben a B osztályt kapják. Tehát valószínűleg csak néhány A termék lesz az átálláskor. A B és C osztály tehát nagyon jó, energiatakarékos készülékeket jelöl ki 2021 márciusától.

Az új címkék QR-kódot és eszközspecifikus információkat is tartalmaznak, hogy az ügyfelek átfogóbb betekintést nyerhessenek egy adott termék fenntarthatóságába és erőforrás-felhasználásába.

forrás: [Media-Saturn]

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-24 16:00

Made In Hungária Musical Körmenden

Magyarock DalszínházTovább

2024-04-24 11:09

Holnap kinyit a Körmendi Mozi

A moziban csütörtöktől vasárnapig lesznek vetítésekTovább

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink